Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ιδιαίτερα δυναμικά ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για την κυβέρνηση καθώς επάνω στο τραπέζι προς συζήτηση βρίσκονται όλα τα σημαντικά θέματα τα οποία είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Τηλεοπτικές άδειες, διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση και ΔΕΘ είναι τα θέματα τα βρίσκονται στην ατζέντα των κυβερνητικών στελεχών.

Ιδιαίτερα σημαντική  κρίνεται απ’ όλους η αυριανή μέρα, καθώς στη Γενική Γραμματεία Τύπου θα διεξαχθεί με απόλυτη μυστικότητα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για να πάνε όλα καλά, αφού η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά κάποιων καναλαρχών εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες και αντιδράσεις για τον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ, σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, προκειμένου να ξεκινήσουν τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι διόλου εύκολη για την κυβέρνηση, καθώς από την πλευρά των δανειστών ήδη έχουν τεθεί μια σειρά από θέματα, ενώ η Κομισιόν, ενέπλεξε και το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στην όλη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός πάντως, μέσω συνέντευξής του, διευκρίνισε χθες ότι θα πρέπει να υπάρξει γενναία απομείωση του χρέους και επανακαθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2018.

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να φτάνουν σημειώματα για όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν έχει να εξαγγείλει κανένα νέο μέτρο και γι’ αυτό θα αρκεστεί στο να κάνει απολογισμό των ήδη πεπραγμένων από την κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στο παράλληλο πρόγραμμα το οποίο εν μέρει έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές μείωσης της ανεργίας εξαιτίας των ιδιωτικοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ θα αναδείξει τον ενεργό ρόλο που έχει η συμμαχία του Νότου, των Ευρωπαίων ηγετών.