Του Γιάννη Πολίτη


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου το οποίο οδήγησε στο γκρέμισμα των αυταπατών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Το τρίτο Μνημόνιο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και τους ΑΝΕΛ έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 10 ωρών, που ξεκίνησε από το βράδυ της 13ης Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 09:30 το πρωί της 14ης Αυγούστου. Συνολικά 222 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 64 όχι και 11 παρών.


Τι προηγήθηκε


Ωστόσο η διαδικασία δεν ξεκίνησε «φυσιολογικά» καθώς η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων θέλησε να κάνει τη δική της «επανάσταση». Συγκεκριμένα ζητούσε η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 14:00 το μεσημέρι ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στις 07:00 το πρωί. Τελικά πέρασε η πρόταση του δεύτερου. Μετά από αυτή την απόφαση η κ. Κωνσταντοπούλου δεν δέχθηκε να προεδρεύσει της διαδικασίας, και έτσι στην έδρα κάθισε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.


Το τέλος του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ


Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου οδήγησε και στο τέλος του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κυβερνών κόμμα μέτρησε συνολικά 40 απώλειες βουλευτών (32 ψήφισαν ΟΧΙ και 8 ψήφισαν παρών)


Αναλυτικότερα

ΟΧΙ: Κωνσταντοπούλου Ζωή, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Λαπαβίτσας Κώστας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αμανατίδου Ευαγγελία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοΐλης Στέφανος, Ραχήλ Μακρή, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Λέβα Βασιλική, Νάντια Βαλαβάνη, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Κωνσταντίνος Δελημέτρος, Βασίλειος Κυριακάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλλας.

ΠΑΡΩΝ: Κατριβάνου Βασιλική, Καββαδία Αννέτα, Μητρόπουλος Αλέξης, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κουρεμπές Θεοφάνης, Διώτη Ηρώ, Νικόλαος Μιχαλάκης.


Μετά και από αυτή την εξέλιξη ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων καθώς ένα μήνα ακολούθησαν νέες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να «κατεβαίνει» τραυματισμένος λόγω της αποχώρησης σύσσωμης της Αριστερής Πλατφόρμας. Παρ όλα αυτά, καταφέρνει ξανά να κόψει πρώτος το νήμα και να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.


Πλέον σήμερα έχοντας ολοκληρωθεί «μετά κόπων και βασάνων» η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης περιμένοντας πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεχόμενη τη φθορά που επήλθε από τα δυσβάσταχτα μέτρα της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου.