της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Νέο ανένδοτο κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή τη φορά θα τον… κερδίσει. Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την απομάκρυνση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν από τη χώρα μας, καθώς οι διαφωνίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα (Ε.Ε.-ΔΝΤ) είναι πολλές και αγεφύρωτες.

Με αφορμή τα εργασιακά, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, αφού γνωρίζει ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πριν από τις γερμανικές εκλογές αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα έχει εκπονήσει το ΔΝΤ μέχρι το φθινόπωρο και, άρα, θα επέλθει ρήξη και αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη συγκυρία, αφού, όπως είναι γνωστό, επιθυμεί την έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το θεωρεί ιδιαίτερα σκληρό και επίμονο στις μεταρρυθμίσεις. Τη συγκεκριμένη στιγμή, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον δύο λόγους για έξοδο του κ. Τόμσεν από τις διαπραγματεύσεις.

Κατ’ αρχάς, το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρό σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εμφανίζονται να προκρίνουν το ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο ισχύει και στη Γερμανία. Μάλιστα, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται ικανοποιημένα και στοχοποιούν μόνο το ΔΝΤ. «Το Ταμείο θέλει αίμα», είπε χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας έτσι το στίγμα των κινήσεων που θα κάνει η κυβέρνηση, ανοίγοντας και επίσημα τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον κ. Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Παράλληλα, με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει διαμηνυθεί στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα σκληρά μέτρα, καθώς η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και η χώρα μπροστά σε κοινωνική έκρηξη.

Ο δεύτερος και ιδιαίτερα σημαντικός λόγος έχει να κάνει με την πολιτική εκμετάλλευση της αποχώρησης του ΔΝΤ. Εάν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2017 θα μπορεί να πει στην ελληνική κοινωνία ότι κατάφερε το ακατόρθωτο: Να διώξει το Ταμείο από τη χώρα, με ό,τι συμβολισμό εμπεριέχει αυτή η κίνηση.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε γνώση και της Νέας Δημοκρατίας, αφού πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους. Το γεγονός αυτό φυσικά δεν χαροποιεί τα στελέχη της Ν.Δ., αφού βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποκτά ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του, το οποίο θα αξιοποιήσει ιδιαίτερα σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.

Φυσικά, η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία. Οπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να το θέλει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως άλλωστε και ο ένθερμος υποστηρικτής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατ’ επανάληψη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί το ΔΝΤ στο Μνημόνιο όχι μόνο για την οικονομική συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά και γιατί το θεωρεί ως εγγύηση αυστηρότητας για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Οπως είναι γνωστό, τόσο η κ. Αγκελα Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε έχουν επενδύσει πολιτικά στην παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης και σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, η καγκελάριος θα υποχρεωθεί να φέρει νέο πρόγραμμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι που απεύχεται.

Ενοχλημένη η Λαγκάρντ, εκνευρισμένος ο Τόμσεν 

Φυσικά, όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου έχουν την έδρα τους το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι πληροφορίες λένε ότι η τελευταία ήδη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη, αφού αντιλαμβάνεται ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τη σύρουν σε μια λύση την οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο, και στέλνει τη διευθέτηση του χρέους στο απώτερο μέλλον.

Το θέμα αυτό έθεσε άλλωστε και πριν από λίγες μέρες η Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», επιμένοντας ότι χωρίς γενναία απομείωση του χρέους το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Οι επισημάνσεις της στην πραγματικότητα έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση της κ. Λαγκάρντ να απομακρυνθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, για το οποίο πιστεύει ότι δεν βγαίνει, παρά τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου. Αλλωστε, η ίδια, τυπικά, ήταν εξαφανισμένη και ουδέποτε συναίνεσε στην πολιτική λύση που δόθηκε για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες που έγιναν για να βρεθεί και να μιλήσουν μαζί της οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αυτή προτίμησε να σηκώσει το τηλέφωνο μόνο στον στενό της συνεργάτη, Πολ Τόμσεν. Λέγεται, δε, ότι μίλησε μαζί της τέσσερις φορές, ενώ την τελευταία φορά, εμφανώς εκνευρισμένος, είπε στην επικεφαλής του Ταμείου ότι «ήδη δώσαμε πολλά, ήδη έχουμε υποχωρήσει, δεν πρέπει να κάνουμε άλλα βήματα πίσω».

Το ότι το Ταμείο τελικά εμφανίστηκε να υποχωρεί οφείλεται, όπως λένε ευρωπαϊκοί κύκλοι, μόνο στο γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ είχε δεχθεί σοβαρές πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σημαντικό ρόλο είχε παίξει και ο πρόεδρος της Commission, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την έπεισε να κάνει μια τελευταία υποχώρηση, για να μην υπάρξει κρίση στην Ευρώπη πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.