Ήταν 18η Ιουνίου του 1989, όταν μετά τις ήττες στις εθνικές εκλογές του 1981 και του 1985, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ιστορική και μεγάλη ανατροπή.

Με κεντρικό εθνικό ζητούμενο την “Κάθαρση”, που ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε για πρώτη φορά μεγάλη, Κεντροδεξιά Παράταξη. Ανοίγοντας τα πολιτικά σύνορά της σε σχεδόν 3 εκατομμύρια Έλληνες, και μπολιάζοντας την ιδεολογική ρητορική της με τις αρχές του πολιτικού φιλευθερισμού, έκοψε πρώτη το νήμα με ποσοστό 44,3%, έναντι 39,1% του ΠΑΣΟΚ.

Το βήμα ωστόσο έμεινε ημιτελές, καθώς λόγω του εκλογικού νόμου του Μένιου Κουτσόγιωργα, στη Νέα Δημοκρατία δεν επετράπη ουσιαστικά να κυβερνήσει. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 έφτασε στο 46,2%, και στις εκλογές του Απριλίου του 1990 στο 46,89%, για να της πιστωθεί ασθενική κοινοβουλευτική πλειοψηφία 150+1 εδρών.

Η 18η Ιουνίου του 1989 λοιπόν ήταν η πρώτη μάχη που κέρδισε η άλλη Ελλάδα”. Στην επέτειο του Βατερλό του Ναπολέοντα. Ίσως τελικά η Ιστορία έχει τον τρόπο της να ευθυμεί με τα όνειρά μας….

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 18ης Ιουνίου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσσαλονίκης ο Κώστας Καραμανλής, και ήρθε δεύτερος μετά τον Σωτήρη Κούβελα, ενώ στις επόμενες εθνικές εκλογές ήρθε πρώτος σε σταυρούς ο πρώην πρωθυπουργός.