Εν μέσω σκηνικού έντασης και προκλήσεων που στήνουν Αλβανία και Τουρκία βρίσκεται η χώρα μας. Από την μια η υλοποίηση της απειλής των Τούρκων να μετατρέψουν ουσιαστικά την Αγιά Σοφιά έστω και προσωρινά σε τζαμί και από την άλλη οι προκλήσεις των Αλβανών που θέτουν δια στόματος του πρωθυπουργού τους θέμα "τσάμηδων" και πολιορκούν τον Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα.
Επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι να ανοίξει όλη την βεντάλια των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διαφορών με κύριο στόχο την απεμπλοκή της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009 που έχει τελματώσει. 
Και όλα αυτά  ενώ  οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καταγγέλουν συντονισμένη προσπάθεια υπφαρπαγής των περιουσιών τους, θέμα που έχει φέρει στην Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται η ελληνική κυβέρνηση για να μην διαταραχθεί το κλίμα διαλόγου.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία δεν είναι μόνο ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που ζητούν την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει την κίνηση αυτή αλλά λόγω των διεθνών αντιδράσεων είχε σταματήσει την διαδικασία.
 Η σταδιακή μετατροπή της σε λατρευτικό χώρο των μουσουλμάνων θα κλείσει τις πόρτες σε εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέπτονται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού και του Χριστιανισμού.