Ζητήματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την ΕΕ από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

ηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για την Ελλάδα το απόγευμα

Οι επικεφαλής των θεσμών και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) αναμένεται να συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης με αντικείμενο την πορεία της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 9ης Μαίου.

Στη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη Euro Working Group (EWG) αναμένεται να γίνει μια ακόμη προσπάθεια να κλείσει το χάσμα που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους δανειστές, κυρίως στο ζήτημα των έκτακτων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ εμμένει στην θέση του για τον προσδιορισμό και την νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων που θα ληφθούν σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιχειρεί μέσω πολιτικών επαφών να εξασφαλίσει την στήριξη των Ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, απομονώνοντας το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.