Στην αντεπίθεση, πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  «εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τους κκ Κουμουτσάκο και Σαμαρά. 

«Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; ποιό είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», ρώτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη στιγμή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, χειροκρότησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσει την Εξεταστική. Ακόμη επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για Grexit".

«Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα, είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργο. Αναφορικά με το κομμάτι της διαπραγμάτευσης είπε ότι «η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται».
 
Όσον αφορά, την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο είπε  πως «δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας».