Την πρωτοβουλία να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς εκτιμά ότι έχει οδηγήσει την χώρα σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Μετά την ρήξη με το ΔΝΤ και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προκαλώντας παράλληλα πολιτική ρευστότητα στη χώρα.

Από την πλευρά της ΝΔ αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει πια ανοιχτά για παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

Η  κλιμάκωση των τόνων από τη Ν.Δ. προς την κυβέρνηση καθορίζει και το πολιτικό κλίμα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η συζήτηση περί σεναρίων πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Την ίδια στιγμή που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στο διεθνές ακροατήριο ότι δεν είναι η Ν.Δ. που προκαλεί την όποια πολιτική αστάθεια αλλά η ίδια η κυβέρνηση που, μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι μία κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. (και προφανώς όχι ένα «οικουμενικό» σχήμα, όπως κάποια κέντρα θα επιθυμούσαν) αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η οικονομία.

Η Ν.Δ. θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους, έστω κι αν αυτοί βοηθούν ενδεχομένως στην αύξηση της απογοητευτικής συσπείρωσης που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για οικονομική, κοινωνική και θεσμική ασφυξία αλλά και για συνεχή βύθιση της χώρας.