Έντονες είναι οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Την έναρξη μίας νέας περιόδου πιο πρακτικών βημάτων σηματοδοτεί η απογευματινή συνάντηση που θα έχουν (στις 17:00) η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Επιδίωξη και των δύο είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου πόλου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ικανό όχι μόνο να παίξει συμπληρωματικό ρόλο, αλλά να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων σε πρώτη φάση και πιθανόν πρωταγωνιστής σε επόμενη, όταν και ο κύκλος της «λαϊκίστικης αριστεράς θα κλείσει», όπως εκτιμούν και οι δύο πλευρές.

Οι δύο αρχηγοί επικοινώνησαν αμέσως μετά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και θα συναντηθούν μετά από μία μακρά περίοδο προετοιμασίας των συνθηκών σύγκλισης των δύο χώρων, αφού έχει υπάρξει ανταλλαγή επιστολών, επαφές στελεχών και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την κοινή δράση και την ψηλάφηση ενός νέου μεγάλου σχήματος συνεργασίας. Από την απογευματινή συνάντηση θα διαφανεί εάν όντως υπάρχει έδαφος για την ολοκλήρωση αυτών των διεργασιών ή η ροπή προς την περιχαράκωση θα αποδειχθεί πιο δυνατή.

Η κυρία Γεννηματά θέλει τη συγκρότηση μίας επιτροπής, ενός φόρουμ που σε ένα σύντομο διάστημα, έως το καλοκαίρι να διαμορφώσει το σχέδιο για μία ενιαία παράταξη, με την αυτοτέλεια των επιμέρους κομμάτων και κινήσεων, σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η συμπόρευση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στη Βουλή, με κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης την ιδέα για τη συγκρότηση του «Κοινοβουλίου του Κέντρου».

Παράλληλα με τις διεργασίες ανάμεσα σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, συμμετοχή στην κινητικότητα του κέντρου και της κεντροαριστεράς δηλώνει και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πιθανόν θα έχει συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με Φώφη Γεννηματά,  Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και Βασίλη Λεβέντη με αφορμή το αίτημα του τελευταίου να μπει η Ένωση Κεντρώων στη Σοσιαλιστική Διεθνή – υπήρξε σχετικό τηλεφώνημα του πρώην πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΕΚ το βράδυ της Τετάρτης!