Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει μία δήλωση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ "Μακεδονία" στην κάμερα, κίνηση πρωτοφανής για στέλεχος ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, η δήλωση φέρνει και ενδοκυβερνητικές τριβές, με τον Πάνο Καμμένο να ζητά ευθέως την παραίτηση του Υπουργού μέσω Twitter!

Μέχρι σήμερα είναι εν ισχύ η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που δεσμεύει την Ελληνική πολιτιεία, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος στα βόρεια σύνορά της που χρησιμοποιεί το όνομα αυτό. 

Η ακριβής δήλωση του κ. Μουζάλα στον ΣΚΑΪ έχει ως εξής:

"Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη πολύ δύσκολα μεταφέρονται διότι προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν φεύγουν από εκεί. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς, εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη που την έχετε κι εσείς βγάλει (Τσίμας: Αυτή που τους μοιράσανε). Ναι το χαρτί που τους μοιράσανε, τους δώσανε κανονικά ραντεβού, πνιγήκανε τρεις όπως ξέρετε, οι άλλοι συνελήφθησαν, η αστυνομία το διερευνά και νομίζω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτό το πράγμα. (Τσίμας: θα μάθουμε ποιοι είναι) Ναι οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι".

Προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα το Μαξίμου

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ"», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία ζήτησε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα «να σκεφτεί σήμερα το βράδυ ακόμη και την παραίτησή του» , επισημαίνοντας ότι αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή», σχολιάζουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι «η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

"Δεν το κατάλαβα, ζητώ συγγνώμη"

«Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα». Με αυτό τον τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσω του Αθήνα 9.84 σχολίασε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Παραίτηση ζητά και η ΝΔ

Την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ζητά η ΝΔ, όπως εξηγεί με δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

"Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. 
 
Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. 
 
Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του".

Λίγα λεπτά μετά την μετάδοση του αποσπάσματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε αιχμηρά τη δήλωση του Υπουργού μέσω twitter, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά την παραίτησή του.

ΠΑΣΟΚ για Μουζάλα: "Να πάρει αμέσως θέση ο πρωθυπουργός"

Να τοποθετηθεί ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ "Μακεδονία" ζητά το ΠΑΣΟΚ.

"Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση", επισημαίνει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.