Της Ελένης Καλογεροπούλου

Συζήτηση εφ όλης της ύλης θα έχει το επόμενο τριήμερο  ο  Αλέξης Τσίπρας στην Βελγική πρωτεύουσα καθώς προσφυγικό αλλά  και αξιολόγηση θα  βρεθούν ταυτόχρονα  στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ηγεσία της Ε.Ε.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας  θα αντιμετωπίσει  την οργή των πρωθυπουργών της κεντρικής και  βόρειας Ευρώπης καθώς φαίνεται ότι πλέον αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές η πρόταση που μιλά για κλείσιμο  των  Ελληνικών συνόρων από το βορά και την κατασκευή ενός φράκτη που θα εμποδίζει την είσοδο των προσφύγων στα Σκοπιανά εδάφη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Τα   τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα  προσπάθησε να μειώσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί κριτική ολοκληρώνοντας  την κατασκευή των hot spot στα μεγάλα νησιά του  Βόρειου Αιγαίου εκπληρώνοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός χει αποφασίσει  να θέσει στις συναντήσεις αυτές και το  θέμα της αξιολόγησης καθώς ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε στην  συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Πληροφορίες  από τις Βρυξέλλες έλεγαν πάντως ότι στο θέμα της αξιολόγησης δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών αντιλαμβάνονται πλέον  ότι η Ελλάδα παίζει  καθοριστικό ρόλο στην πορεία του προσφυγικού προβλήματος.

Φυσικά μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο ρόλος που θα πάιξει το ΔΝΤ αν και για πρώτη φορά η ρήξη Ευρώπης και ταμείου μοιάζει  να είναι πολύ πιθανή καθώς ο γνωστός κύριος Τόμσεν βάζει θέματα στο  τραπέζι τα οποία απέχουν πολύ από την συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Αυτό  άλλωστε είπε και  η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο θέμα και  στον  ρόλο που διαδραματίσουν  στις συνομιλίες κάποιοι από τους  θεσμούς επισημαίνοντας «ότι η Ελλάδα τηρεί κατά γράμμα της υποχρεώσεις που ανέλαβε και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά».