Πολιτική λύση στο θέμα της αξιολόγησης προσανατολίζεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός ξεκινώντας από τον Φρανσουά Ολάντ τον οποίο συναντά στις 17 Φεβρουαρίου.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις και ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας αναγκάζουν τον Αλ.Τσίπρα να αναζητήσει βοήθεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά ο πρωθυπουργός θα στραφεί στην Γαλλία, και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να «μαλακώσουν» την πίεση που ασκεί η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, κυρίως δε, την απαίτησή της για μείωση των κύριων συντάξεων στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς βλέπει ότι η τρόικα δεν αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις και επιπλέον βάρη και ότι με την ακραία στάση της θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος, αφού η πίεση που ασκεί κλονίζει την πολιτική σταθερότητα και υποδαυλίζει την κοινωνική αντίδραση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Ολάντ θα τηρήσει ακόμη πιο θετική στάση και θα συνδράμει στην αποσυμπίεση αυτών των ακραίων πιέσεων από την τρόικα και ειδικά από το ΔΝΤ.