Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους, το κουαρτέτο, ξεκίνησε καθώς σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαθέσεις ωστόσο είναι άγριες και αναμένεται η Ελλάδα να μπει στη δίνη ενός νέου θρίλερ τόσο με το ασφαλιστικό που έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων, όσο όμως και τους διορισμούς των συγγενών υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οι θεσμοί φαίνεται ότι καταγγέλλουν.

Το πρώτο είναι το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί θεωρούν ότι σε ορισμένα ζητήματα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αμφιβάλλουν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, διαφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση και ιδίως με τη φιλοσοφία ότι πρέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Η λογική των δανειστών είναι ότι πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα ώστε να αποτελεί το βασικό κίνητρο για την πληρωμή των εισφορών. Επίσης, η αύξηση των εισφορών τούς βρίσκει αντίθετους επειδή πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει. Η κρίσιμη παράμετρος όμως είναι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών πρέπει να ανταποκρίνεται και σε δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένα. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το δεύτερο πρόβλημα της αξιολόγησης που απασχολεί έντονα τους θεσμούς είναι η κομματικοποίηση του κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί μεγάλο μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 το οποίο αφορά την υποχρέωση να δημιουργηθούν ανεξάρτητες διοικητικές δομές και να περιοριστεί η παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της εκάστοτε κυβέρνησης στον κρατικό μηχανισμό. Κάτι άλλωστε που έγινε φανερό και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές φέρεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τους δανειστές και να έχουν βαρύνει το κλίμα, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015. Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις (όριο ηλικίας και βαθμός συγγένειας) για να αντικατασταθούν στην Επιτροπή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτή της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως.

Ιδιου μεγέθους πρόβλημα αποτελεί και η περίπτωση της αντίστοιχου χαρακτήρα νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αν και οι θεσμοί κρατούν κάποιες αποστάσεις επειδή το θέμα έχει και πολιτικές πτυχές, σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα διερευνά ήδη η Κομισιόν, μαζί με την πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης για τα μέσα ενημέρωσης. Στον κατάλογο των κομματικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης οι θεσμοί συμπεριλαμβάνουν την αντικατάσταση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου από την «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την αντικατάσταση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την περίπτωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ.ά. Εκτός από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις κομματικές παρεμβάσεις στο κράτος, η αξιολόγηση που ξεκινά αύριο γίνεται πιο δύσκολη και περίπλοκη αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα εξίσου σοβαρά θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι, όπως το δημοσιονομικό κενό, το Μεσοπρόθεσμο, τα εργασιακά, οι αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση όσο το δυνατόν ταχύτερα, κάτι που ωστόσο απαιτεί συμβιβασμούς και σοβαρές προσαρμογές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετά από μερικές ημέρες οι επικεφαλής των θεσμών να αποχωρήσουν και να επανέλθουν για δεύτερο κύκλο επαφών, μια διαδικασία που θα θυμίζει την περυσινή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, το καταληκτικό όριο είναι η 20ή Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογα 2,27 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.