Του Δημήτρη Κοιυνιά

Λίγες ώρες έμειναν ακόμη μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και η Νέα Δημοκρατία να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ερίζουν για την πρώτη θέση, αλλά και για τους 128.093 ψηφοφόρους που στις 20 Δεκεμβρίου επέλεξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Εχοντας το προβάδισμα στη συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών από τον πρώτο γύρο, ο κ. Μεϊμαράκης έχει αναδείξει ως κεντρικό στόχο του να κερδίσει την Κεντρική Μακεδονία, όπου έλαβε ποσοστό 31,7% και πάνω από 25.000 ψήφους. Οι συνεργάτες του εκτιμούν πως το εκλογικό σώμα της εν λόγω περιφέρειας είναι στην πλειονότητά του «καραμανλογενές», ενώ μεγάλο μέρος του στον πρώτο γύρο προτίμησε την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα. Την ίδια περιφέρεια φιλοδοξεί να κερδίσει και ο κ. Μητσοτάκης -τις επόμενες ημέρες θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη-, καθώς στο επιτελείο του κυριαρχεί η άποψη ότι οι περισσότεροι από τους περίπου 30.000 που ψήφισαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους 7.500 που στήριξαν τον Αδωνι Γεωργιάδη θα επιμείνουν στην ανάγκη ανανέωσης της Ν.Δ., την οποία εκφράζει η υποψηφιότητα του ίδιου.

ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ

Κεντρική επιδίωξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι και η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση, με σχεδόν 48.000 σταυρούς, και στην Πελοπόννησο, όπου πήρε πάνω από 10.000 ψηφοδέλτια και ποσοστό 43%. Επίσης, να διατηρήσει την υπεροχή του στη Δυτική Ελλάδα, όπου τον στήριξαν με την ψήφο τους περί τους 10.000 Νεοδημοκράτες (47,5%), να διευρύνει τις δυνάμεις του στη Στερεά Ελλάδα, όπου συγκέντρωσε περί τα 7.000 ψηφοδέλτια και ποσοστό 45,9%, και να διαμορφώσει συνθήκες ισορροπίας στην Κρήτη, που θεωρείται το αδύναμο σημείο του, καθώς κατετάγη δεύτερος μετά τον Κ. Μητσοτάκη, με ποσοστό 38,2%. Στα σχέδια του επιτελείου του είναι και η αύξηση της επιρροής του πρώην προέδρου της Βουλής στην Ηπειρο, όπου αναδείχθηκε πρώτος με 45%. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η προσχώρηση στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του πρώην υπουργού Κώστα Σκρέκα και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, οι οποίοι, αν και ακραιφνείς «καραμανλικοί», στήριξαν στον πρώτο γύρο τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Παράλληλα, το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ενίσχυση της επιρροής του σε ορισμένους νομούς όπου παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση στις «γαλάζιες» κάλπες. Πρόκειται για την Αιτωλοακαρνανία, όπου ψήφισαν περίπου 7.000 πολίτες, την Αχαΐα, όπου προσήλθαν πάνω από 9.000 άτομα, τα Ιωάννινα, όπου ψήφισαν 6.458, τη Λάρισα, όπου η συμμετοχή «έγραψε» 11.000 ψήφους, το Ηράκλειο Κρήτης, που στήθηκαν στην ουρά περίπου 8.000 ψηφοφόροι, την Κορινθία, όπου ψήφισαν 5.713 πολίτες, τη Μεσσηνία, όπου συμμετείχαν περί τους 7.500, και τη Φθιώτιδα, όπου έδωσαν το «παρών» περί τους 7.000 ψηφοφόρους. Με τη βοήθεια των βουλευτών που

τον στήριξαν την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης διεκδικεί να διευρύνει τις δυνάμεις του και στην Α’ Αθήνας, αλλά και στην Α’ Πειραιά. Επίσης, να αποσπάσει μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του Αδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως ο κ. Γεωργιάδης στην Α’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε ποσοστό 10,9% και έλαβε πάνω από 3.000 ψήφους, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας 35,2% και πάνω από 10.000 σταυρούς. Αντίστοιχα, στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Αδωνις έλαβε 9,5% και περί τους 1.300 σταυρούς και ο Απόστολος Τζιτζικώστας 40,8% και πάνω από 5.500 ψηφοδέλτια.

Θέλει πρωτιά στην Αττική ο Κυριάκος

Από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, εκτός της Κεντρικής Μακεδονίας, θέλει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Αττική, κάτι που στο στρατηγείο του πρώην υπουργού δεν θεωρούν ανέφικτο, δεδομένου ότι η διαφορά που τον χωρίζει από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι λιγότερα από 5.000 ψηφοδέλτια. Στην κατεύθυνση αυτή, τις επόμενες ημέρες στο επιτελείο του αναμένουν βοήθεια από τον Αδωνι Γεωργιάδη (το ποσοστό του στο λεκανοπέδιο κυμάνθηκε άνω του 16%, με πάνω από 20.000 ψήφους), που έχει δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, από τους βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες της Αττικής και στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στη Β’ Αθηνών, αλλά και από ανένταχτους, όπως ο Κ. Χατζηδάκης. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης να διευρύνει την κυριαρχία του στην Κρήτη, όπου έλαβε ποσοστό 46% και πάνω από 8.000 σταυρούς. Ο πρώην υπουργός θα εστιάσει το ενδιαφέρον του και σε άλλες περιφέρειες όπου πήγε καλά στον πρώτο γύρο ο κ. Γεωργιάδης, όπως στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο πρώην υπουργός Υγείας έλαβε ποσοστό 10,8%, και στην Πελοπόννησο (12,7% και πάνω από 3.000 ψηφοφόρους, στην πλειοψηφία τους «σαμαρικοί» του Νομού Μεσσηνίας). Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι περιοχές όπου πήγε καλά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως η Θεσσαλία, όπου τον ψήφισαν περίπου 5.500 Νεοδημοκράτες (25%), το Βόρειο Αιγαίο, όπου τον ψήφισαν πάνω από 1.500 (24,2%) με τη βοήθεια του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου έλαβε ποσοστό περί το 24% και 5.000 σταυρούς, η Ηπειρος, όπου συγκέντρωσε πάνω από 3.000 σταυρούς (21,6%), και οι νομοί της Πελοποννήσου, όπου τον ψήφισαν πάνω από 4.000 πολίτες (17,8%).