Ανάλυση για την Ελλάδα πραγματοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων Stratfor. Στη συγκεκριμένη αναφορά γίνεται ανάλυση των επιλογών που έχει η Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ανάλυση η Ελλάδα οδηγείται αναπόφευκτα σε έλεγχο κεφαλαίων.

Τα προβλήματα της Ελλάδας:

Ρευστότητα: Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor τα φορολογικά έσοδα δεν πηγαίνουν καλά και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πέσει έξω.

Αποπληρωμές χρεών: Οι εκταμιεύσεις της Ελλάδας αφού πρέπει να πληρώσει τις δόσεις της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλο το διάστημα που ακολουθεί.

Καταθέσεις: Η εκροή καταθέσεων είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα της Ελλάδα αφού μέχρι τώρα έχουν βγει από τις τράπεζες 20 δισ. ευρώ ενώ παρά τις όποιες αυξομειώσεις παρατηρείται αμείωτο το πρόβλημα των εκροών. 

Αιτήματα Ελλάδας:

Τι ζητάει η Ελλάδα από τους δανειστές

Βραχυπρόθεσμα: Η τόνωση της ρευστότητας με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την Κομισιόν και μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά γραμμάτια και το αίτημα η ΕΚΤ να αυξήσει το όριό της.

Μέσο-μακροπρόθεσμα: Επαναφορά του αιτήματος για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και σε περίπτωση εκ νέου άρνησης από τους θεσμούς διατύπωση αιτήματος για την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων. 

Έλεγχος κεφαλαίων

Ο έλεγχος κεφαλαίων εξαρτάται από την Αθήνα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το όριο του ELA. Σε περίπτωση που κόψει την διέξοδο του ELA ο έλεγχος κεφαλαίων είναι μονόδρομος. Σε περίπτωση που ακολουθήσει την υπάρχουσα συνταγή με περιορισμένο όριο οδηγούνται σε ασφυξία οι τράπεζες. 

Σύμφωνα με το Stratfor θα υπάρξει προσωρινή σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά τα προβλήματα ρευστότητας δεν θα λυθούν. Ο έλεγχος κεφαλαίων είναι σύμφωνα με το Stratfor ανοιχτός σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να δοθεί χρόνος διαπραγμάτευσης. 

Τρεις παράγοντες

Eurogroup
Έλληνες καταθέτες
Ελληνική κυβέρνηση
Ιούνιος

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων εκτιμάει ότι η τελευταία δόση της Ελλάδας θα σπάσει σε μικρότερες για να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Ο έλεγχος κεφαλαίων ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρος αφού η Ελλάδα με το τέλος της παράταση είτε θα επιχειρήσει να βγει μόνη της στις αγορές είτε θα πάει σε νέο πρόγραμμα με τις διαπραγματεύσεις να κρατούν για πολύ.