Του Σταύρου Παπαντωνίου 

Ως αινιγματική χαρακτηρίζεται στους κόλπους της ΝΔ, η στάση που κρατάει κατά την διάρκεια της - μαραθώνιας - προεκλογικής εκστρατείας ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Ο πρόεδρος του κόμματος, ξεκίνησε εμφανώς τελευταίος τις περιοδείες, κάτι που ωστόσο μπορεί να φαντάζει λογικό, καθώς σε σχέση με τους άλλους τρεις ανθυποψηφίους του, είχε κάνει και τον Σεπτέμβριο τον γύρο της Ελλάδας, σαν εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Αυτά που ωστόσο αξίζουν να σημειωθούν είναι μία σειρά γεγονότων που «φωτογραφίζουν» προθέσεις και στρατηγικές . Αρχικά ο Βαγγέλης Μειμαράκης, διατύπωσε ρητά και κατηγορηματικά τις αντιρρήσεις του για την διεξαγωγήΗ επιχειρηματολογία του ήταν πως η παράταξη θα βγει τραυματισμένη μέσα από αυτή την διαδικασία και η αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων, θα γίνει βορά στα χέρια των δημοσιογράφων και των αντίπαλων κομμάτων, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο κακό στην εικόνα της παράταξης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη. Η προεκλογική του καμπάνια, ξεδιπλώνεται με περιοδείες και ομιλίες αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια. Η άρνηση του να μιλήσει δημόσια δεν είναι τυχαία, λένε οι καλά γνωρίζοντες και όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από μία προεκλογική εκστρατεία τα κίνητρα και τις προθέσεις με στόχο το επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης γνωρίζει πως σε μία ήσυχη και χωρίς υψηλές προσδοκίες εκλογική διαδικασία, έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί, καθώς το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, είναι συρρικνωμένο και μεγάλης ηλικίας.

«Σε μία διαδικασία χαμηλής πτήσης, μπορεί να είναι εκ νέου πρόεδρος» λέει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr, κομματικό στέλεχος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και την κατάσταση στην οποία είναι η γαλάζια βάση ανά Νομό.

Με δύο λόγια ο Βαγγέλης Μειμαράκης και το επιτελείο του, έχουν συγκεκριμένη τακτική που θεωρούν πως θα τους οδηγήσει στην νίκη στις 22 Νοεμβρίου και αυτή δεν είναι άλλη από μία διαδικασία χωρίς να υπάρξουν μεγάλες προσδοκίες, παρά μόνο η κινητοποίηση της κομματικής βάσης.

Η επόμενη μέρα και ο ρόλος του Καραμανλή

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως αν ο Βαγγέλης Μειμαράκης, στην περίπτωση που εκλεγεί θα μπορέσει να είναι ο άνθρωπος που θα κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο πως έχει ήδη καταγράψει μία ήττα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί το τοπίο είναι σαν κινούμενη άμμος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν (αλλά και επιθυμούν) πως μία εκλογή του Βαγγέλη Μειμαράκη, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για να μπει τέλος στον βίο της ΝΔ και η κεντροδεξιά να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο. Και αυτό γιατί ο Μειμαράκης με τη κομματική πορεία την οποία έχει, έχει το βάρος να είναι ο τελευταίος πρόεδρος της ΝΔ και αυτός που θα βάλει λουκέτο στην σημερινή μορφή της κεντροδεξιάς. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μόνο αν έχει την συγκατάθεση του Καραμανλή που φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του, όπως και στελέχη που είναι πέριξ του πρώην πρωθυπουργού και επιθυμούν να τον δουν να έχει εκ νέου ενεργό ρόλο στο πολιτικά δρώμενα. Δεν είναι άλλωστε ούτε τυχαίο, ούτε μυστικό, πως κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή, στηρίζουν ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Μειμαράκη, καθώς οποιοσδήποτε άλλος εκλεγεί περιπλέκεται μία πιθανή επιστροφή του κ. Καραμανλή και σίγουρα θα δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα στην κεντροδεξιά παράταξη.

Έκλεισε τον κύκλο της η ΝΔ

Στο πλαίσιο αυτό θα προστεθεί και μία άποψη που είναι ευρέως διαδεδομένη σε μία μερίδα στελεχών της ΝΔ, που έχουν διατελέσει σε κορυφαίες θέσεις. Αυτή η άποψη λέει πως το κόμμα με την σημερινή μορφή του, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, δηλαδή μέσα στο 2016, να περάσει σε μία νέα εποχή, εστιάζοντας όχι μόνο στην αλλαγή προέδρου, αλλά και στην αλλαγή των. πάντων. Ακόμα και ονόματος.