Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ένταση με το «καλημέρα» προκλήθηκε στη Βουλή καθώς η προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συνεδρίαση συζήτησης και κύρωσης του κρατικού απολογισμού και ισολογισμού του 2013 καθυστέρησε 40 ολόκληρα λεπτά λόγω καθυστέρησης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 10:20 με την ελπίδα ότι ο κ. Χουλιαράκης «πλησίαζε» όμως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος αναγκάστηκε να την διακόψει μετά από πέντε λεπτά καθώς ο Υπουργός ήταν άφαντος.

Στις 10:40 η συνεδρίαση άρχισε ξανά με τη δικαιολογία του κ. Χουλιαράκη να προκαλεί ένταση και την αντιπολίτευση να τον καταγγέλλει για έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο: «Με συγχωρείτε. Έχω όμως κι άλλες υποχρεώσεις λόγω διαπραγμάτευσης. Εκτός από την υποχρέωση του Κοινοβουλίου είχα το πρωί τηλεδιάσκεψη. Από εκεί έρχομαι. Και στις 16:00 υπάρχει κι άλλη τηλεδιάσκεψη. Ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι εκείνη την ώρα. Και έχω και τον προϋπολογισμό» είπε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης.

Τα όσα είπε προκάλεσαν εκνευρισμό στην αίθουσα με τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απαντά σε οργισμένο ύφος λέγοντας: «Δεν τιμά το Κοινοβούλιο κι εσάς προσωπικά αυτή στάση. Δείχνει έλλειψη σεβασμού. Ο τόνος της φωνής σας ήταν «έχω κι άλλες δουλειές να κάνω».  Η κυβέρνηση έχει πολλούς Υπουργούς. Έπρεπε να το είχατε δει. Ένας ευγενικότερος τρόπος του ομιλείν είναι προτιμότερος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σταϊκούρας της Νέας Δημοκρατίας είπε στον κ. Χουλιαράκη ότι απαιτείται να δείχνει σεβασμό στο Κοινοβούλιο επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Υπουργός βάζει σε δεύτερη μοίρα τη Βουλή και αργοπορεί: «Χρειάζεται σεβασμός. Σε αυτό το Υπουργείο και ο προκάτοχός σας ήταν συνεπής. Το ύφος και ο τρόπος που μιλήσατε ήταν απαράδεκτος. Πάντα έχετε το ίδιο επιχείρημα. Πάντα παρουσιάζετε καθυστέρηση από 30 έως 50 λεπτά υποστηρίζοντας συνεχώς ότι προέχει η διαπραγμάτευση. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού».