Της Ελένης Καλογεροπούλου

Με μοχλό πίεσης την κοινωνική συνοχή και τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν στο προσφυγικό  εξ αιτίας των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε χθες το τελευταίο του χαρτί  κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με την Αγκελα Μέρκελ ,τον Φρνασουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ   ευελπιστώντας σε μια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής.

Συνδέοντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο το προσφυγικό και τις εκκρεμότητες του προγράμματος ο πρωθυπουργός ζήτησε  κατανόηση για τα κόκκινα δάνεια  και ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα . «Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις  που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της  είπε ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας όμως υπ όψη  και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την προστασία των αδυνάτων  μετά μάλιστα και την νέα εντολή που έλαβε η κυβέρνηση  .»

Ο πρωθυπουργός τόνισε στους συνομιλητές του ότι εάν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και η χώρα γίνει Ισπανία τότε τα προβλήματα που θα υπάρξουν είναι πολλά αφού η ακροδεξιά είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Επεσήμανε ακόμα ότι τυχών γεγονότα θα επηρεάσουν συνολικά την κατάσταση στην χώρα την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι του προσφυγικού προβλήματος .

 Ο Αλέξης Τσίπρας  έθεσε ακόμα  θέμα χρηματοδότησής της χώρας  για την προσφυγική κρίση καθώς το κόστος διαχείρισης ανέρχεται για τη χώρα μας στα 480 εκατομμύρια , από τα οποία τα 331 δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Οι πληροφορίες θέλουν την Αγκελα Μέρκελ να κατανόησε  τις ελληνικές θέσεις και να δεσμεύτηκε  έναντι του Αλέξη Τσίπρα ότι θα συζητήσει με τον Β. Σόιμπλε το θέμα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του  Eurogroup που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Καλές προθέσεις βρήκε  ο πρωθυπουργός και από την πλευρά του Φρανσουά Ολαντ αλλά και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όμως κανείς δεν γνωρίζει αν τα καλά τους λόγια θα μετατραπούν   και σε καθοριστικές παρεμβάσεις .

 Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές και για το  ταξίδι που θα κάνει  στην Τουρκία στις 17 Νοεμβρίου  προκειμένου  να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας   το προσφυγικό . Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την Τουρκία , στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.