Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τελετή του πρώτου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ελ. Βενιζέλος, δήλωσε «συγκινημένος και χαρούμενος» 

Όπως επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, " η σημερινή τελετή στέλνει πολλαπλά μηνύματα και αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές των αξιών πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη", συνέχισε ο Επίτροπος, ενώ χαρακτήρισε "ανησυχητική την εμφάνιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού".

«Κάποιες χώρες φέρνουν πίσω κακές αναμνήσεις από το παρελθόν», είπε για να προσθέσει ότι η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες, τοίχους και συρματοπλέγματα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της Ε.Ε.

Αναλυτικά το μήνυμα Αβραμόπουλου:

Όλο αυτόν τον καιρό που πέρασε δουλέψαμε σκληρά μέρα και νύχτα, συνεργάστηκαν οι τρεις θεσμοί, και είμαι ευγνώμων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσωπικά στον κ. Σούλτς, αλλά και τους τελευταίους μήνες από την αφοσίωση με την οποία ο κ. Άσελμπορν ως Προεδρεύων του Συμβουλίου  σε συνεργασία μαζί μας έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Πριν από λίγο καιρό ήμασταν στην Ιταλία οπού ζήσαμε επίσης μια παρόμοια στιγμή, αποχαιρετίσαμε έναν μικρό αριθμό προσφυγών που πήγε στην Σουηδία και σήμερα από εδώ, από την Αθήνα για το φιλόξενο Λουξεμβούργο.

Αυτήν την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, των ιδίων των αξίων πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η Ευρώπη, με πάνω από όλα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αγάπη στον συνάνθρωπο μας. Αντιμετωπίζουμε αυτόν τον καιρό δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς ανησυχητικό φαινόμενο είναι η εμφάνιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Ευρώπη. Βλέπουμε κάποιες χώρες να επιλέγουν να ξαναφέρουν πίσω κακές αναμνήσεις από το Ευρωπαϊκό παρελθόν όπως φράχτες, συρματοπλέγματα  και τοίχους. Η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη θέση. Δεν συμφωνεί με αυτά και στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, προς όλες τις χώρες την Ευρώπης.
 
Σήμερα αυτό που ζούμε εδώ είναι το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου για μια μικρή ομάδα προσφύγων, που έφυγε όπως είπα για το Λουξεμβούργο αλλά και το ξεκίνημα ενός ταξιδιού ελπίδας και αισιοδοξίας.
 
Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. To πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation) το οποίο ξεκίνησε και σήμερα άρχισε η εφαρμογή του, θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Πρέπει από εδώ και πέρα να το κάνουμε μια συνήθη διαδικασία έτσι ώστε σταδιακά η επιτυχία αυτού του προγράμματος να δώσει μια πειστική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται αλλά και να καταξιώσει την πολιτική που έχουμε υιοθετήσει. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτήν την δύσκολη διαδρομή θα βρούμε μόνο συμμάχους και υποστηριχτές που θα εκφράζουν αυθεντικά και τις θέσεις των πολιτών τις Ευρώπης.
 
Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, συνεργασίας με τρίτες χώρες. Η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα που είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν είναι μια ακόμα Συνοδός Κορυφής όπου μαζεύονται γύρω από το τραπέζι οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κ των άλλων χωρών. Θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την συνεργασία της Ευρώπης με αυτές τις χώρες. Σύντομα θα βρεθώ στο Πακιστάν, πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πολιτική της επανεισδοχής (readmission),  πρέπει να γίνει ξεκάθαρο όσοι έχουν επιδιώξει να βρεθούν στην Ευρώπη παράτυπα κ παράνομα και δεν αναφέρομαι στους προσφυγές αλλά στους παράτυπους μετανάστες θα επιστρέφονται. Ένα συνολικό, ολιστικό πρόγραμμα που θα δώσει τέλος σε μια εκκρεμότητα και θα αναδείξει στην πράξη βασικές αρχές και  αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική. Συμβολική η σημερινή ήμερα. Συμβολική η κίνηση αλλά και βαθιά ουσιαστική.