Δηλώσεις για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων έκανε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε με έντονο ύφος "να σταματήσει η ανθρωποθυσία Αιγαίο και να σταματήσει αυτή η κατάσταση να ντροπιάζει τον πολιτισμό της Ευρώπης". 

Λίγο μετά τις 7 το πρωί Τσίπρας, Σουλτς, Αβραμόπουλος, αποχαιρέτισαν τους πρώτους 30 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία που θα μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο

«Καλό Ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός στους πρώτους πρόσφυγες που θα έχουν την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.  

Κίνηση  συμβολισμού με πολιτική αλλά και ανθρώπινη διάσταση διαδραματίστηκε  πριν από λίγα λεπτά στο Ελ Βενιζέλος.

Στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο, παρευρέθηκαν , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,  ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος  και ο αναπληρωτής Υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως διαβασαμε στην ερτ, συναντήθηκαν  στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών με την πρώτη ομάδα 30 ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο, άσυλο, λίγα  λεπτά πριν τις 07.00, κατά την αναχώρηση της πτήσης τους για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης που εφαρμόζει η ΕΕ.

Η πρώτη πτήση από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα έντονων επιτόπιων προπαρασκευαστικών εργασιών από τις αρχές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, από τον FRONTEX, την EASO, την Europol, την Eurojust, την IOM, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τοπικές ΜΚΟ και από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Τσίπρας, Σουλτς, Ασελμπορν και Αβραμόπουλος κάνουν δηλώσεις αυτήν την ώρα στα μέσα ενημέρωσης

Το πρόγραμμα:

  • Στις 09:30, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να έχει στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
  • Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σουλτς, ενώ θα κάνουν κοινές δηλώσεις.
  • Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.
  • Στις 12:30 ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.