Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Εκπρόσωποι και μαχητές της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μίλησαν στα Παραπολιτικά 90,1 καθιστώντας σαφές πως μια τέτοια δήλωση προσβάλει τις χιλιάδες ψυχές που γενοκτονήθηκαν. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστου Τοπαλίδη ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο με την Ανδριαννα Ζαρακέλη και την Λίζα Δουκακάρου ανέφερε «Από μόνος του κατατάσσει τον εαυτό του στους αρνητές. Εμείς ζητάμε την άμεση παραίτηση του & μια ταπεινή συγγνώμη. Αν δεν έχει την στοιχειώδη πολιτική ευθιξία να το πράξει ας τον αποπέμψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σκεφτόμαστε να προσφύγουμε στα δικαστήρια.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης δηλώνοντας «Ο κ. Φίλης ως άτομο, μπορεί να λέει ότι θέλει, όμως ως υπουργός παιδείας δεν μπορεί να αμφισβητεί την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων»

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου αναφέρει πως η ιστορία έχει γραφτεί και δεν υπάρχει κανένας άλλος όρος για να χαρακτηριστεί ο χαμός τόσων ανθρώπων.
Με μία Ποντιακή έκφραση χαρακτηρίζει την θέση του Υπουργού Φίλη η Ελένη Γερασιμίδου, πρωην Βουλευτής ΚΚΕ, που τον περιγράφει ως άδειο με  λόγο που  είναι κενός περιεχομένου.

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης διερωτάται με ποια ιδιότητα κάνει τέτοιες δηλώσεις ο κύριος Φίλης της τηλεπερσόνα ή ως εξειδικευμένος σε ιστορικά θέματα,τον χαρακτηρίζει άσχετο και ζητάει να πάρει πίσω την δήλωσή του.
«Απαράδεκτη»  χαρακτηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ,Θεόδωρος Καράογλου, τις δηλώσεις Φίλη περι μη ύπαρξης γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ τον παραλληλίζει με την κυρία Μαρία Ρεπούση.
 
Μία πολύ αιχμηρή ανακοίνωση, με την οποία ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η ΟΝΝΕΔ τοποθετήθηκε για το θέμα των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας. Η ανακοίνωση είναι πολύ σκληρή , κάτι που ωστόσο μπορει να δικαιολογηθεί, καθώς ο Σάκης Ιωαννίδης, επικεφαλής της νεολαίας, είναι Ποντιακής καταγωγής, όπως πολλοί Μακεδόνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το καταστροφικό έργο στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται. Ο άνθρωπος που παριστάνει τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, είναι με διαφορά ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την περισσότερη δουλειά στον τομέα του.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα, έχει καταφέρει να ισοπεδώσει την Ιδιωτική Εκπαίδευση επιβάλλοντας 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, σχολές και φροντιστήρια μετά την αδυναμία ανεύρεσης ισοδύναμων μέτρων. Η φυγή μαθητών και σπουδαστών από τα ιδιωτικά σχολεία έχει επιβαρύνει τα Δημόσια Σχολεία τα οποία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν, χωρίς βιβλία και με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθηγητές και δασκάλους.

Σήμερα, ο ίδιος δηλώνει χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τα μαζικά πογκρόμ της κυβέρνησης των Νεότουρκων την πενταετία 1914-1923, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου, δεν αποτελούν κατά τη γνώμη του Γενοκτονία.
Αγνοώντας το γεγονός ότι Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίστηκε ως τέτοια από την Ελληνική Δημοκρατία το 1994 και τη Διεθνή Ένωση Παρατηρητών Γενοκτονιών το 2007, ο Νίκος Φίλης προκαλεί εν γνώσει του την κοινή γνώμη προκειμένου να καλλιεργήσει ανθελληνικές αντίληψήψεις και να απενοχοποιήσει κάθε εγκληματικής πράξης μίσους, σε βάρος του Ελληνικού Έθνους.

Μετά και τις τελευταίες συγκλονιστικές του δηλώσεις, ζητάμε την άμεση παραίτησή του από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κάθε μέρα που παραμένει Υπουργός Παιδείας ο Νίκος Φίλης, αποτελεί και προσβολή στη μνήμη τόσο των Ελλήνων που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, όσο και εκείνων που ξεριζώθηκαν από τις Πατρίδες τους εξαιτίας του τούρκικου εθνικιστικού φανατισμού. Αναμένουμε, επίσης, την Δικαιοσύνη να κάνει αυτεπάγγελτα τη δουλειά της, διώκοντας τον Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του βάσει του αντιρατσιστικού Νόμου.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον Τσίπρα την παραίτηση Φίλη

Σαράντα πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκο Φίλη. Μάλιστα χαρακτηρίζουν την τοποθέτησή του στο υπουργείο "προσωπική" επιλογή του πρωθυπουργού.
Παράλληλα θυμίζουν ότι και με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή-το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-είχε υποστηρίξει τις ίδιες απόψεις για το θέμα της γενοκτονίας.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζουν ότι "ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσβάλλει την ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς θύματα της γενοκτονίας και τους απογόνους τους" αναφέρουν χαρακτηριστικα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι δήλωσεις προκαλούν αυτεππαγγελτη ποινική δίωξη και προσβάλλουν όλους τους έλληνες πολίτες".

Καταλήγοντας οι 45 βουλευτές ζητούν από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίζει εάν ασπαζεται αυτές τις δηλώσεις διαφορετικά απαιτούν την απομάκρυνση Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας. 

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό  Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό. 
Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. 

Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές
1.    Σάββας Αναστασιάδης – Β’ Θεσσαλονίκης
2.    Απόστολος Βεσυρόπουλος - Ημαθίας
3.    Μαρία Αντωνίου - Καστοριάς
4.    Δημήτριος Κυριαζίδης – Δράμας
5.    Ιωάννης Κεφαλογιάννης - Ρεθύμνου
6.    Σοφία Βούλτεψη – Β’ Αθηνών
7.    Γεώργιος Βαγιωνάς – Χαλκιδικής
8.    Κωνσταντίνος Κουκοδήμος – Πιερίας
9.    Μανώλης Κόνσολας – Δωδεκανήσου
10.    Ιωάννης Πλακιωτάκης  - Λασιθίου
11.    Γεώργιος Βλάχος – Αττικής
12.    Κωνσταντίνος Τασούλας – Ιωαννίνων
13.    Ιωάννης Αντωνιάδης – Φλώρινας
14.    Μάξιμος Χαρακόπουλος – Λάρισας
15.    Σταύρος Καλαφάτης – Α’ Θεσσαλονίκης
16.    Κωνσταντίνος Γκιουλέκας – Α’ Θεσσαλονίκης
17.    Χαράλαμπος Αθανασίου – Λέσβου
18.    Νότης Μηταράκης – Χίου
19.    Ελευθέριος Αυγενάκης – Ηρακλείου
20.    Νίκος Παναγιωτόπουλος – Καβάλας
21.    Βασίλειος Γιόγιακας – Θεσπρωτίας
22.    Χρήστος Μπουκώρος – Μαγνησίας
23.    Ιωάννης Βρούτσης - Κυκλάδων 
24.    Ιωάννης Ανδριανός – Αργολίδας
25.    Φωτεινή Αραμπατζή – Σερρών
26.    Άδωνις Γεωργιάδης – Β’ Αθηνών
27.    Γεώργιος Γεωργαντάς – Κιλκίς
28.    Αναστάσιος Δημοσχάκης – Έβρου
29.    Άννα Καραμανλή – Β’ Αθηνών
30.    Γεώργιος Κασαπίδης – Κοζάνης
31.    Θεόδωρος Καράογλου – Β’  Θεσσαλονίκης
32.    Κωνσταντίνος Κατσαφάδος – Α’ Πειραιώς
33.    Κωνσταντίνος Κοντογεώργος – Ευρυτανίας
34.    Κατερίνα Παπακώστα – Β’ Αθηνών
35.    Δημήτρης Σταμάτης – Επικρατείας
36.    Γιώργος Στύλιος – Άρτας
37.    Χρήστος Κέλλας – Λάρισας
38.    Κώστας Τσιάρας – Καρδίτσας
39.    Κώστας Τζαβάρας – Ηλείας
40.    Αθανάσιος Καββαδάς – Λευκάδας
41.    Σίμος Κεδίκογλου – Εύβοιας
42.    Βασίλης Οικονόμου – Επικρατείας
43.    Άννα Ασημακοπούλου – Β’ Αθηνών
44.    Κωνσταντίνος Βλάσης – Αρκαδίας
45.    Καρασμάνης Γεώργιος – Πέλλας
 
 Οι ΑΝΕΛ κρατούν ποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας 

«Οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» σημειώνει σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή» τονίζει.

Άδειασμα από το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα». 

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν αιχμές και κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως οι υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας επιχειρούν να θόρυβο για λόγους εντυπώσεων και σε σχέση με τα εσωκομματικά τους.

Επίθεση μέσω Twitter από τον Άδωνι

 Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στο Twitter την άποψη του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι δεν υπάρχει Γενοκτονία Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Την εκδίωξη Φίλη ζητάει ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Να διώξει τον υπουργό Παιδείας τον οποίο χαρακτηρίζει «θλιβερό» καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα ζητά από τον υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί για όσα δήλωσε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων την οποία ουσιαστικά αρνήθηκε.

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του» αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζει, επίσης, στον υπουργό Παιδείας τη φράση του Χρήστου Γιανναρά σε συγκέντρωση για τη γενοκτονία το 2006: «Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού».

 «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για την γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτηρίζοντας τις «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη:  Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη.