Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης βρίσκεται η κυβέρνηση, φοβούμενη επανάληψη των «Δεκεμβριανών» του 2008 και των αλυσιδωτών παρενεργειών που προκλήθηκαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Τους φόβους αυτούς εξέφρασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων, ενώ οι επικεφαλής των πρεσβειών ενημερώνουν τις ηγεσίες των χωρών τους για ενδεχόμενο πρόκλησης σφοδρότατων αναταραχών στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ενέργειες συλλογικών ομάδων, που πραγματοποιούν συμβολικές καταλήψεις σε γραφεία κομμάτων, δημόσια κτίρια και υπουργεία, στέλνοντας μηνύματα ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να πλήξουν «τον πυρήνα ασφαλείας της εξουσίας». 
Ημερομηνίες-ορόσημα θεωρούνται η 12η Νοεμβρίου (Πέμπτη), οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., η 17η Νοεμβρίου (Τρίτη), με τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και η 6η Δεκεμβρίου (Κυριακή), με τις διαδηλώσεις για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 
Η Αστυνομία ανησυχεί για το εύρος και τη μορφή των επιθέσεων, καθώς αυτή τη φορά δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με οργανωμένους, εγκληματικούς ή τρομοκρατικούς, θυλάκους, αλλά με θιγόμενες συλλογικότητες, τις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει. 


ΛΙΣΤΑ ΣΤΟΧΩΝ

 Η λίστα των στόχων είναι μακρά και, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου, όπως είχαν αποκαλύψει τότε τα «Π», είχε δοθεί εντολή για πρόσθετα μέτρα φρούρησης πλήθους προσώπων και κτιρίων, όπως αποδεικνύεται στην πράξη η κινητοποίηση των Αρχών απέτυχε, αφού μεταξύ των σημείων «υψηλής επιστασίας» ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων. Ως εκ τούτου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρότι προγραμμάτιζε κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. για αυτόν τον μήνα, αποφάσισε τη διατήρηση των αστυνομικών επιτελών μέχρι τις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου, εκτιμώντας ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι όποιες επιχειρησιακές μεταβολές θα προκαλούσαν πρόσθετα προβλήματα. 
Σε 24ωρη ενισχυτική επιτήρηση βρίσκονται πλέον η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα γραφεία της Κομισιόν στη Βασ. Σοφίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμαλίας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστά ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών, τηλεοπτικοί σταθμοί και οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας κ.λπ. 
Αναλόγως ενεργοποιήθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των διαδικτυακών αλληλογραφιών, η οποία έχει καταφέρει να αποτρέψει τουλάχιστον τρεις «επιθέσεις», σε γραφεία κόμματος, στην επαγγελματική έδρα ενός εν ενεργεία υπουργού και στην οικία ακόμη ενός κυβερνητικού στελέχους. Οι εντολές που έχουν δοθεί προς τους αστυνομικούς είναι, εκτός από την επιτήρηση, να διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε όσα άτομα θεωρούν ύποπτα, είτε αυτά είναι πεζά είτε εποχούμενα.
Οι διοικητές των τοπικών Τμημάτων είναι υπεύθυνοι για την τροποποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το τελευταίο διάστημα, οι άνδρες με πολιτικά που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων έχουν αυξηθεί, ενώ σχεδόν όλες οι δυνάμεις της ομάδας «Δέλτα» έχουν διατεθεί για την επιτήρηση στόχων.


ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ - ΖΩΗ

 Αναμφίβολη είναι η συμμετοχή των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διαμόρφωση του πολιτικού ερείσματος για την πυροδότηση κοινωνικής έκρηξης. Αμφότεροι εξαπολύουν δριμύτατες προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, οργανώνοντας παράλληλα κινητοποιήσεις και διάφορα θεαματικά επεισόδια σε όλη την Ελλάδα, όπως συνέβη πρόσφατα στην Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Λάρισα, με πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανήκοντες πλέον στη Λαϊκή Ενότητα) να συνδράμουν σε ακτιβιστικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης. Μετά την αποτυχία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και την ψήφιση περισσότερων μέτρων από τον κ. Τσίπρα, τα ρεύματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς φαίνεται πως έχουν πυκνώσει και συμμαχήσει μεταξύ τους, με κοινό προσανατολισμό «την ανατροπή του μνημονιακού κατεστημένου». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρωτοβουλίες για την αφύπνιση και άλλων χώρων της αντιπολίτευσης, αποσκοπώντας στην οργάνωση του ελληνικού «κινήματος της κατσαρόλας». 
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν ευθέως για καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης, ενώ και στη Βουλή, εν συνόλω σχεδόν, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, παρότι αρχικώς έλεγαν ότι θα στηρίξουν έστω το μεταρρυθμιστικό σκέλος των μνημονιακών πολυνομοσχεδίων, τελικά ψηφίζουν «όχι σε όλα». Οχι τυχαία, πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την άποψη ότι «η κυβέρνηση αποτελείται από μια ετερόκλητη ομάδα νομής της εξουσίας που δεν θα αντέξει», πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου κυβερνητικού σχήματος ειδικού σκοπού, ικανού να διαπραγματευτεί βασικά σημεία του 3ου Μνημονίου, αλλά και να εκτονώσει την αυξανόμενη λαϊκή οργή. 


Μεγάλη ανησυχία και στις αναφορές των πρεσβειών

Οι επιτελείς των δυτικοευρωπαϊκών πρεσβειών και αυτής των ΗΠΑ σε συνεχή ενημερωτικά σημειώματά τους παραλληλίζουν την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη του 2010, όταν είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το Μνημόνιο και οι μαζικές πορείες διαδέχονταν η μία την άλλη. Το κύμα των απεργιών είχε μετριαστεί παροδικά μετά το τραγικό συμβάν της δολοφονικής πυρκαγιάς σε κατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ομως οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες, ώστε οδήγησαν στον εξοβελισμό της ισχυρής πλειοψηφικής κυβέρνησης Παπανδρέου ενάμιση χρόνο αργότερα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι αναλυτές των ξένων αποστολών σημειώνουν πως η κοινωνική πίεση είναι πολυεπίπεδη, προερχόμενη από το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων, τους αγρότες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους. Θεωρούν, δε, ότι, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας επιτύχει τη δημοσιονομική χαλάρωση, με αντάλλαγμα τη μετατροπή της χώρας σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, δεν θα καταφέρει να υπερβεί το εμπόδιο της κοινωνικής αναστάτωσης. Αυτό γιατί μεταξύ των μέτρων υπάρχουν ορισμένα, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση  ή η αναπροσαρμογή των τιμών στα τρόφιμα, που επιβαρύνουν περαιτέρω τον ήδη δοκιμαζόμενο από επιμέρους περικοπές γενικό πληθυσμό. 


Και επανεμφάνιση της «Ομάδας Ε»

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, εμφανίστηκε εκ νέου, προ δύο εβδομάδων, η παλαιά εξτρεμιστική «Ομάδα Ε», παράρτημα της οποίας επιδόθηκε σε βομβιστικές επιθέσεις σε τράπεζες στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά. Οι πέντε συλληφθέντες προφυλακίστηκαν αμέσως. Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση χρονολογείται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στο παρελθόν μέλη της αντιμετώπισαν κατηγορίες για σοβαρές, αξιόποινες πράξεις. 
Παρότι επί σειράν ετών η «Ομάδα Ε» είχε «σιγήσει», διαθέτει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και «διευθυντήριο» σε αστική περιοχή των Αθηνών. Από την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται οργάνωση «ασυνάρτητων ακροδεξιών εξωκοινοβουλευτικών τάσεων, με μέλη κυρίως δωδεκαθεϊστές». 


Πονοκέφαλος από σενάρια για «εκρήξεις» μεταναστών

Μεγάλο «πονοκέφαλο» προκαλούν στις Αρχές ασφαλείας τα διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, αφού εκφράζονται φόβοι μαζικών αντιδράσεων από τις πολυπληθείς πλέον ομάδες των αλλοδαπών, που αδυνατούν λόγω των καιρικών συνθηκών και του αποκλεισμού των συνόρων στην Κεντρική Ευρώπη να συνεχίσουν το ταξίδι προς τα κράτη προορισμού τους. Επίσης, η Αστυνομία ανησυχεί ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και τρομοκράτες. Οι επόπτες αστυνομικοί διευθυντές και υποδιευθυντές διαβιβάζουν διαρκώς έγγραφες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες τον τελευταίο μήνα έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των προσφύγων και, αντιστοίχως, είναι πολύ περισσότεροι οι μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Επιπλέον, λόγω της πλημμελούς φύλαξης των σημείων συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών, ορισμένοι εξ αυτών διαφεύγουν, χωρίς να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής τους και ο σκοπός έλευσής τους στην Ελλάδα. Στο ζήτημα των καθημερινά εισερχόμενων αλλοδαπών στη χώρα μας έχουν εμπλακεί η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, σε συνεργασία με διεθνείς μυστικές υπηρεσίες. Προσφάτως, δε, καλλιεργήθηκε εκ νέου το σενάριο των σχέσεων της εγχώριας τρομοκρατίας με Κούρδους αυτονομιστές που δρουν στην Τουρκία και κατόπιν έρχονται με τα καραβάνια των μεταναστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου παραμένουν έως ότου περάσει η πρώτη περίοδος των εκτεταμένων ερευνών στη γείτονα. Για τον λόγο αυτό η ΕΥΠ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ οι Αρχές έχουν υπό επιτήρηση ύποπτα πρόσωπα για σχέσεις με τζιχαντιστές ( ISIS), όπως αναφέρεται σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας.