Το πρώτο αυτογκόλ της κυβέρνησης είναι γεγονός. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την ορκωμοσία των Υπουργών καταγράφεται η πρώτη απώλεια η οποία ακούει στο όνομα του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρη Καμμένου.

Γνωστός για τις αντισημιτικές του απόψεις για τον επιθετικό, ομοφοβικό χαρακτήρα των παρεμβάσεών του, η υπουργοποίησή του αποτέλεσε έκπληξη. Οι παρεμβάσεις του στα social media, ο παραλληλισμός που έκανε κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος ταυτίζοντας ουσιαστικά την ΕΕ με στρατόπεδο συγκέντρωσης ήρθαν στην επικαιρότητα, αφήνοντας έκθετο τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του.

Δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα η περιπέτεια ΑΝΕΛ δεν σταματά εδώ. Ο πρώην Υπουργός κ. Νίκος Νικολόπουλος που θεωρούσε σίγουρη την υπουργοποίησή του ζητά εξηγήσεις. Η πρώην βουλευτής κ. Ξουλίδου η οποία περίμενε και αυτή υπουργοποίηση παρουσιάζεται επίσης δυσαρεστημένη. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ είναι θέμα χρόνου πότε θα έχουμε ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ.

Όλα τα παραπάνω αναγάγουν σε ρυθμιστή την Φώφη Γενηματά και την κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ φυλλορροήσουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει βοήθεια και συνεργασία από το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Ποτάμι έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Ελλειψη οργανωμένης βάσης, έλλειμμα στρατηγικής και ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, ελιτίστικη και καθέδρας προσέγγιση των προβλημάτων. Και δεύτερον γιατί η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και ο πολιτικός χρόνος πυκνός. Πιστεύουν ότι οι εξελίξεις θα τους δικαιώσουν. Το κοινωνικό κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζεται σε μεγάλο

βαθμό από το Ποτάμι μακροπρόθεσμα βλέπουν να απορροφάται από το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τετελεσμένα στον Σταύρο Θεοδωράκη. Η διεύρυνση της πολιτικής τους βάσης αποτελεί το νέο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γενηματά. Ετοιμάζονται να παίξουν το δικό τους σταθεροποιητικό ρόλο.