Τη συμβολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να συγκληθεί το συντομότερο Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών.

Ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον διερχόμενο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, για συνομιλίες πάνω σε σημαντικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ιδίως δε πάνω στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την δική του πρωτοβουλία  να συγκληθεί, το ταχύτερο δυνατό, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό και του ζήτησε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ «για την σημαντική συμβολή του ως προς την επίτευξη της πρόσφατης συμφωνίας, η οποία διασφαλίζει την σταθερή πορεία της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης».