Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Έντονη και σε δύο «μέτωπα», στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες, υπήρξε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, στη μοναδικής βαρβαρότητος πρόκληση των Αλβανών και στην προκλητική δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα, αναφορικώς με την αιφνιδιαστική – χθες το ξημέρωμα – καταστροφή του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Τόσο ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ.Γ.Κουμουτσάκος με τη δήλωσή του, όσο και ο επικεφαλής της ομάδος των Ευρωβουλευτών του κόμματος κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης με την ερώτησή του που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού καταδικάζουν τη μοναδική αυτή πρόκληση της Αλβανικής κυβερνήσεως και των αρχών της γείτονος, συνδέουν άμεσα την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία με το προαναφερθέν γεγονός. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με δήλωσή του τόνισε: «Χθες είχαμε τις προσβλητικά αμετροεπείς δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε ως «οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ» το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.Σήμερα, ξημερώματα, στις 4:00 το πρωί, επήλθε το αναπόδραστο αποτέλεσμα αυτών των σκόπιμα προκλητικών δηλώσεων. Κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσιο και στα ερείπια θάφτηκαν τα ιερά του σκεύη. Η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα. Δεν είναι διμερές Ελληνο-αλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας – Ευρώπης. Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω».

Από την πλευρά του ο κ.Μ.Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του και αφού περιγράφει λεπτομερώς τα της καταστροφής του ναού, αλλά και όλα όσα προηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: «…Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω ενέργειες έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων εθνικιστικού χαρακτήρα του Αλβανού Πρωθυπουργού περί «Μεγάλης Αλβανίας» και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Έχει ενημερωθεί  σχετικά από την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία έχει επίσης καταγγείλει τα παραπάνω γεγονότα, και πώς τα σχολιάζει;

2. Ποιά είναι η θέση της αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας των χώρων λατρείας, στην Αλβανία, μιας υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας; 

3. Σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην ετήσια έκθεση της για την ενταξιακή πρόοδο της Αλβανίας;»