Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκαλεί αύριο ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος​. 

Όπως έγραψε ο κύριος Αβραμόπουλος στον λογαριασμό του στο Twitter, η έκτακτη σύσκεψη θα γίνει με Έλληνες υπουργούς, ενώ επίσημη ενημέρωση για το θέμα θα γίνει από τον ίδιο στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής. 

"Στα μαχαίρια" Χριστοδουλοπούλου - Κυρίτσης για το μεταναστευτικό κύμα της Κω

Οι αιχμές για ανευθυνότητα από τη Τασία στον Δήμαρχο και η απάντηση με τις κατηγορίες για "υγειονομική βόμβα" που έριξε η αναπληρώτρια Υπουργός στο νησί των Δωδεκανήσων!

Δριμεία επίθεση στην αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την "ανεύθυνη, ανύπαρκτη, καταστροφέα και κατ' επίφαση Υπουργό", εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης. 

Αφορμή φαίνεται ότι αποτέλεσαν δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού στην ΕΣΥΝ, με τις οποίες καλούσε τον Δήμαρχο να ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς, για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει από την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων.

"Ο Δήμαρχος της Κω έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου "Captain Elias" και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω", είχε δηλώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος της Κω κατηγορεί την αναπληρώτρια Υπουργό ότι "δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας". 

Ακόμη, ο Δήμος ανακοινώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου "Captain Elias" και τονίζει: "Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κ.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω".

 Στο στάδιο της Κω οι μετανάστες 

Από χθες οι μετανάστες μεταφέρονται στο δημοτικό στάδιο στην Κω, όπου οι περισσότεροι σπεύδουν τις τελευταίες ώρες προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι μετανάστες ωστόσο δεν δέχονταν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών.

Πλοίο 2.500 θέσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες στη Κω

Ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επικοινώνησε με το Δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση με αντικείμενο της επικοινωνίας τους να είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, σε συνάρτηση με τις θέσεις και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Κω και αποκλείουν τη δημιουργία κέντρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί αλλά και αναδεικνύουν την αδυναμία ταυτοποίησης τους στην Κω.

Η συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική και συνοδεύτηκε από απτά αποτελέσματα που δίνουν μία ρεαλιστική διέξοδο.

Ο κ.Φλαμπουράρης με τον Δήμαρχο Κω, συμφώνησαν στη μόνιμη παραμονή πλοίου στο νησί, με το οποίο θα μεταφέρονται οι .παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες. Θα διαμένουν σε αυτό, μόλις έρχονται και εκεί θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης τους.

Στο λιμάνι της Κω θα μεταβεί το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", προκειμένου να στεγάσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί

Ο Δήμαρχος Κω τόνισε προς τον Υπουργό Επικρατείας κ.Φλαμπουράρη ότι αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση αποφόρτιση του νησιού από τις 7.500 και πλέον παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να έχουν μεταφερθεί μέχρι την Παρασκευή.

Σε δήλωση του ο κ.Κυρίτσης, τονίζει:

"Το πλοίο είναι η βέλτιστη λύση που θα μπορούσε να υπάρξει.Όσοι ονειρεύονταν καταυλισμούς και στρατόπεδα στην Κω, που αποτελεί τον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας, να το ξεχάσουν.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε, σθεναρά, αυτή τη θέση και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.Δεν θα συναινέσουμε στην καταστροφή του τόπου και της τοπικής οικονομίας.

Συμφωνήσαμε με τον κ.Φλαμπουράρη, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό για το μεταναστευτικό, στη λύση του πλοίου στο οποίο θα διαμένουν και στη συνέχεια θα μεταφέρονται προς την Αθήνα ή τη Β. Ελλάδα.

Τονίζω για μία ακόμα φορά ότι η Κως και η Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Τονίζω ότι τα θαλάσσια σύνορά μας και η θαλάσσια περιοχή της Κω αποτελούν τον παράδεισο των διακινητών. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί το πρόβλημα θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας και κάποια στιγμή θα καταστεί εκρηκτικό".