Ολοκληρώθηκαν οι  διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίες διήρκεσαν περίπου 4,5 ώρες. Τα δύο ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. 

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο «δάνειο-γέφυρα».

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα».

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις οποίες συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, συνεχίζονται, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

Σήμερα  θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων- με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων- οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Έως το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς αρχίζει άμεσα η σχετική διαβούλευση με τους Θεσμούς, ανέφεραν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της ελληνικής πλευράς και εκείνης των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κομισιόν για εκταμίευση μέχρι τις 20 Αυγούστου

«Φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν τις 20 Αυγούστου.
 
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε  την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».
 
Τέλος, σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.