Θέσεις μάχης λαμβάνουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συμφωνίας που όπως όλα δείχνουν θα φέρει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και των όσων θα προκύψουν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. 

Από το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, και ειδικότερα με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση και τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Την ίδια ώρα στις δύο όχθες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σταθεί οι λεγόμενοι "προεδρικοί" και όσοι βλέπουν υπό ένα πρίσμα την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία. 

Τις διαθέσεις τους έδειξαν Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ίσως οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Φλαμπουράρης: Αν υπάρξει εμπλοκή 
θα προσφύγουμε στο λαό

Την ανάγκη ομόψυχης κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζοντας πως σε μία περίπτωση εμπλοκής «αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στον λαό». Διευκρίνισε δε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε «το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι. Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες».

Εκτίμησε ότι θα υπάρχει μια δέσμευση η οποία δεν θα λύνει σήμερα το πρόβλημα αλλά θα το αναγνωρίζει και θα βλέπει ότι πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του. «Αυτό είναι στοιχείο το οποίο το ζητάμε. Επιμένουμε σε αυτό και νομίζω ότι θα το πετύχουμε» πρόσθεσε.

Ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, αν τελικά υπάρξει συμφωνία, που αυτή θα πάει στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα. Αλλά σίγουρα θα είναι μια διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρξει συζήτηση και στα κομματικά όργανα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. 

Παππάς: Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος

Ο υπουργός επικρατείας απαντώντας σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ο Νίκος Παππάς τόνισε:

"Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Εχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι  θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα".  

Στην αντιπέρα όχθη ο Πάνος Καμμένος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησαν να αιωρούνται αινίγματα γύρω από τη στάση τους

Καμμένος: Ισχύουν οι κόκκινες γραμμές

Στις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, επιμένει ο Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από όσα είπε στους βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε "Παραμένουν οι "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση".

Ζωή: Οι λαοί δεν εκβιάζονται

Μια αμφίσημη δήλωση για τη στάση της στην ψηφοφορία της συμφωνίας επεφύλαξε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε όσους περίμεναν την αντίδρασή της μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις και την επικείμενη «επίπονη» συμφωνία.

«Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά  και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να κάνει κάποιον σοφότερο.