Θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο της συμφωνίας είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ το πρωί» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

«Καταρχάς δεν έχουμε δει την συμφωνία. Δεν έχει κλείσει και δεν ξέρουμε το συνολικό πλαίσιο και τις παράπλευρες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει για τη συμπερίληψη το αναπτυξιακό πακέτο, την ποσοτική χαλάρωση σε όλα αυτά που ήμασταν αποκλεισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως : «Κάνεις δεν ανοίγει τα χαρτιά του και κανείς μέχρι εχθές που κάνανε τις ανακοινώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλεγε ότι η ελληνική πρόταση είναι στο τραπέζι και είναι σοβαρή. Έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία ελληνική πρόταση. Το ίδιο έγινε τις περασμένες μέρες στο Eurogroup, δεν άφησαν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δώσει την πρόταση του στους συναδέλφους του. Άρα να περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη ποιο θα είναι ολόκληρο το πλαίσιο της συμφωνίας και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι που θα το συνοδεύουν το πλαίσιο».

Θα περάσει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη η συμφωνία, εάν έρθει στη Βουλή, θα περάσει εκτιμώντας ότι «οι βουλευτές οι δικοί μας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα τεθούν ενώπιον του ιστορικού  ερωτήματος, του ιστορικού διλλήματος που  στην παρούσα φάση είναι να βγούμε από μια ψυχολογία πιστωτικής ασφυξίας και εκροών και να μπούμε σε μια φάση σταθεροποίησης, για να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, νομίζω ότι η ιστορική σκέψη θα είναι η ανάληψη μιας ευθύνης ότι μπορείς να κάνεις σταθεροποίηση και να πατήσεις στα πόδια σου. Νομίζω ότι αυτό είναι το σκεπτικό. Φαίνεται ότι όλη αυτή τη διάρκεια της σκληρότατης διαπραγμάτευσης πρωτοφανούς διάρκειας και έντασης  κατά την οποία ετέθησαν με πρωτοφανή τρόπο για την πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία  ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις, έχουμε βρει έναν τοίχο απέναντι μας. Πρέπει να εξαντλήσουμε αυτό το στενότατο περιθώριο που δίνεται  για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική διακυβέρνηση στο εσωτερικό.

Καταρχάς να δώσουμε την αίσθηση της σταθερότητας στον ελληνικό λαό. Αν και ο ελληνικός λαός έχει εμπιστοσύνη, καταλαβαίνει ότι δόθηκε και εξακολουθεί να δίνεται μια σκληρότατη μάχη, και περιμένει να δει στο εσωτερικό της χώρας ένα πνεύμα ισότητος και κλιμάκωσης στην κατανομή των βαρών τα οποία πράγματι είναι επώδυνα. Μια σοβαρή διαχείριση αναδιανομής των όποιων ωφελημάτων και δεύτερον μια εξυγίανση και ανασυγκρότηση του κράτους προς την κατεύθυνση της ισότητας και της δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα δεν εξαντλήθηκαν. Δεν νομίζω ότι εθίγησαν  στον πυρήνα την περασμένη πενταετία. Τα μέτρα όλα ήταν οριζόντια και η εξυγίανση της διοίκησης και η  κοινωνική δικαιοσύνη είχανε πάει στην άκρη. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολιτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι δίκαια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μια σαφής και δίκαιη αναδιανομή» και πρόσθεσε «η κυβέρνηση από τα πρώτα της μέτρα ήταν να ψηφίσει τις ρυθμίσεις οι οποίες ανακούφισαν μεγάλο μέρος επαγγελματιών και επιχειρήσεων και ιδιωτών, παρότι λεγόταν ότι είναι μονομερής ενέργεια και ότι είναι μια επιθετική κίνηση. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να εφαρμοστούν με δίκαιο τρόπο όσα μπορούν να γίνουν και κυρίως να μπει ένα κλίμα σταθεροποίησης.