Του Βασίλη Ταμπουρατζή 

Η προδιαγραφόμενη συμφωνία και τα μέτρα των 8 δισ. Ευρώ που τη συνοδεύουν, διχάζει την συγκυβέρνηση και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και τα μέτρα ακόμα δεν έχουν εξειδικευθεί και η συμφωνία δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, η αναγγελία και μόνο των νέων φόρων φέρνει αναστάτωση στην «αριστερά που δεν κυβέρνησε ποτέ»

Την αρχή έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος που εξέφρασε την άποψη ότι μετά από πέντε μήνες η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους δεν πέτυχε, προσθέτοντας ότι πλέον η συμφωνία με αυτό το πακέτο μέτρων θα πρέπει να βρει ανάχωμα στους Έλληνες βουλευτές. «Το τελευταίο καταφύγιο του λαού σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπου οι δανειστές επέβαλαν εκβιάζοντας, η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας εθνικής, περηφάνιας στους δανειστές και μετά εκλογές» αυτή είναι η άποψή μου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Κοδέλας ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook παίρνει θέση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι στο βάθος υπάρχει «νέο μνημόνιο». «Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από τα μνημονιακό καθεστώς». Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τις δηλώσεις που ακολούθησαν σχολίασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook σημείωσε ότι «Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Υπουργοί της κυβέρνησης. Προσερχόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «έγιναν τα πρώτα καλά βήματα για συμφωνία. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία. Μπορεί στην εφαρμογή της να γίνει και καλύτερη. Ελπίζω να μην έχουμε εκπλήξεις την τελευταία στιγμή. Είμαι αισιόδοξος ότι θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

«Αυτό έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά του στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ με τον Νίκο Ευαγγελάτο,  ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς καθώς μετά την συμφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει. Υποστήριξε επίσης ότι το στοίχημα τώρα είναι η διακυβέρνηση της χώρας.

Στην ίδια εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης δήλωσε: «Δεν πετάμε τη σκούφια μας, δεν πανηγυρίζουμε, τα μέτρα είναι δύσκολα ωστόσο υπάρχει στόχευση να μην πληρώσουν οι φτωχότεροι αλλά να υπάρξει φορολόγηση του πλούτου και των πιο εύπορων τάξεων». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε επίσης πως το ότι επιβαρύνεται -σε όποιο βαθμό επιβαρύνεται- ο λαϊκός κόσμος δεν γίνεται για τους πιστωτές αλλά για τις ανάγκες του λαού.