Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Εικόνες που παραπέμπουν σε συζήτηση Μνημονίων παρουσιάζει σήμερα η Βουλή, με τα νεύρα όλων να είναι τεντωμένα μία μόλις ημέρα μετά από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις των Βρυξελλών και τη διαφαινόμενη «επίπονη» συμφωνία. Πριν από λίγη ώρα και έπειτα από μια συζήτηση που σημαδεύτηκε από έντονες λογομαχίες η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσε ο κ. Στρατούλης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο παροχών χωρίς να υπάρχει αποτίμηση του δημοσιονομικού κόστους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με την έναρξη της συνεδρίασης  εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης ακούγοντας ότι ο κ. Στρατούλης αιτείται επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση στον Υπουργό υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι στον αέρα καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται μια δυσβάσταχτη συμφωνία με μέτρα οκτώ δισεκατομμυρίων η οποία μπορεί να ακυρώσει τις παροχές του νομοσχεδίου, όπως η σύνταξη σε δεκάδες χιλιάδες υπερήλικες ομογενείς, οι ευνοϊκές διατάξεις για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ κλπ.

Η απειλή της Νέας Δημοκρατίας ότι θα αποχωρήσει αν δεν επανακατατεθεί μια πιο σαφής και εμπεριστατωμένη έκθεση του ΓΛΚ για την αποτίμηση του νομοσχεδίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με φωνές κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποχωρεί για να μην πάρει θέση επί των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Υπουργείου. Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης διέψευσε δημοσιεύματα που εκτιμούν το κόστος του νομοσχεδίο σε 300 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας ότι η έκθεση του ΓΛΚ είναι ξεκάθαρη και πως το κόστος θα είναι 3-4 φορές λιγότερο. Απευθυνόμενος μάλιστα στα έδρανα της Ν.Δ είπε χαρακτηριστικά πως όταν μιλάμε για συντάξεις υπερηλίκων τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση έκοψε με απαράδεκτο τρόπο τότε "κόβεις το λαιμό σου να βρεις τα χρήματα".

Η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει όταν τον λόγο έλαβε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ο οποίος απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Στρατούλη του είπε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πληρώσει τα ψέματα που είπε: «Έρχονται εκλογές. Εκεί θα πληρώσετε και τα ψέματα της Θεσσαλονίκης και τα δικά σου και του Ρωμανιά» είπε ο Γ.Γιακουμάτος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση φέρνει παροχές προετοιμαζόμενη για προσφυγή στις κάλπες. «Κάτσε καλά Γεράσιμε» απάντησε ο Στάθης Λεουτσάκος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ λίγη ώρα αργότερα προκλήθηκε νέο μέτωπο μεταξύ του Βασίλη Οικονόμου της Ν.Δ και του Γρηγόρη Πετρακου του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έχει αλλάξει περισσότερα κόμματα.

Η διένεξη, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα έληξε με τη Νέα Δημοκρατία να αποχωρεί και τους περισσότερους να εκτιμούν ότι η σημερινή εικόνα ήταν απλώς προθέρμανση ενόψει της εβδομάδας που έρχεται.