Θέμα κεφαλαιακών ελέγχων για την Ελλάδα φέρεται να έθεσαν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg Mark Gilbert αλλά και τον Peter Spiegel των FT.  

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε συνεπικουρούμενος από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών ζήτησαν είτε να μπουν capital controls είτε να μπει φρένο στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Τις πληροφορίες αυτές επικαλείται ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel ο οποίος γνωστοποεί και την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε αυτή την πίεση ότι τέτοιοι έλεγχοι θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, η οποία παραμένει η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία επιβλήθηκαν capital controls.

«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

M. Gilbert:Ο Βέλγος υπουργός έσπασε τον πρώτο κανόνα του κλαμπ των κεφαλαιακών ελέγχων  

«Υπήρξαν πράγματι διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων» φέρεται να είπε ο κ. Van Overtveldt, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ερωτηθείς για το αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση υποστήριξαν την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, ενώ άλλο τάχθηκαν κατά, είπε: «θα μπορούσες λίγο-πολύ να το πεις και έτσι».

«Ο Βέλγος υπουργός έσπασε τον πρώτο κανόνα του κλαμπ των κεφαλαιακών ελέγχων», σχολιάζει στο twitter του ο M. Gilbert.