Τα κόμμα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και προειδοποιούν την κυβέρνηση να φέρει μία ισορροπημένη συμφωνία.

ΝΔ: Ερχεται μία πολύ σκληρή συμφωνία 

"Πρέπει να υπάρξει λύση μετά από πέντε μήνες υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων. Το πρώτο ίχνος προσέγγισης δείχνει να είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα είναι μία πολύ σκληρή συμφωνία" τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας όταν κληθηκαν να σχολιάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πάντως, η τακτική της ΝΔ είναι να επικρίνει την ελληνική πρόταση καθώς θεωρεί ότι "έρχεται φοροθύελλα" όταν επί κυβέρνησής της όλα αυτά τα μέτρα είχαν αποφθεχθεί. 

Το Ποτάμι: Οι πολίτες θα πληρώσουν το λογαριασμό

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει κατ' αρχήν πως «το ότι βρίσκουμε κοινό τόπο με τους εταίρους είναι θετικό» για να προσθέσει: «Δυστυχώς όμως, όπως προκύπτει από τις σχετικές διαρροές, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για την αργοπορία της κυβέρνησης και για τις ισορροπίες μεταξύ των συνιστωσών και των ακροδεξιών εταίρων».

Οπως τονίζει το Ποτάμι «η συνταγή θυμίζει εκείνες του παρελθόντος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αυξήσεις φόρων και εισφορών που γονατίζουν την οικονομία. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα προεκλογικά ψέματα και τα μετεκλογικά λάθη του κ.Τσίπρα».

Και καταλήγει: «Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός δείχνει να αποφεύγει το πιο ολέθριο λάθος: τη μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε σε πλήρη καταστροφή».

ΚΚΕ: Πάμε για συμφωνία-λαιμητόμο

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει πως «η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές οδηγεί σε συμφωνία-λαιμητόμο για το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού».

Οπως αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας «οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού είναι άλλες: κατάργηση μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, δηλαδή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση, αποδέσμευση, με τον λαό στην εξουσία»

ΠΑΣΟΚ: Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο» και καλεί τον κ. Τσίπρα «να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την έξοδο από την κρίση».

Σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη «επιτέλους πρέπει η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την γλώσσα της αλήθειας, όχι  άλλη στο εξωτερικό και άλλη στα non-paper και  τις δηλώσεις των Υπουργών στο εσωτερικό. Αυτή η τακτική μόνο καθυστέρηση και έλλειμμα εμπιστοσύνης εις βάρος της χώρας δημιούργησε μέχρι σήμερα, αλλά και βαρύ κόστος που όπως φαίνεται θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες».

ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητος ο συμβιβασμός με τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές». Σημειώνει επίσης πως «η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί γιατί η καθυστέρηση  προκαλεί ολέθριες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία». Τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων» και πως «χρειάζεται λύση με διεκδίκηση ενός συνολικού πλαισίου συμφωνίας που να περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους».

Καταλήγωντας υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, οφείλει να αποφύγει τη ρήξη».