Της Ελένης Καλογεροπούλου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές, δεν έχει στόχο μία βιώσιμη λύση , αλλά μία ουσιαστική λύση.

 Αυτό ερμηνεύεται πως η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί πως η βιώσιμη λύση , περιλαμβάνει επιπλέον επιβάρυνση, των φτωχών στρωμάτων και μείωση των μεσαίων εισοδημάτων. Αυτό που τονίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπερασπίζεται την πρόταση του για τις συντάξεις  και την αλλαγή στον ΦΠΑ, για την εστίαση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συνολική διευθέτηση, συνοδευόμενη από μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, ώστε να πάρει ανάσες η ελληνική οικονομία.

Οι εταίροι ζήτησαν χρόνο για να αποφασίσουν και να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις. Αυτό που προκύπτει την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πως οι τράπεζες είναι διασφαλισμένες.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το θέμα, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από 1.1. 2016. Όσον αφορά το κόλλημα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διευκόλυνση, από πλευράς ΕΚΤ.

Τσίπρας-Γιούνκερ

Λίγο πριν την συνάντησή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και κατά την διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία». Παράλληλα περιέγραψε και το πλαίσιο των προτάσεων που θα οδηγήσουν σε συμφωνία τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθούν οι υπερβολικής αυξήσεις, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 

«Στόχος μας να αποφύγουμε τα υπερβολικά πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, να αποφύγουμε τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις, να πατάξουμε τη διαφθορά και να προχωρήσουμε σε δίκαιες μεταρρυθμίσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνάντηση υπό τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη δική του σύντομη τοποθέτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα”.

Το «καρφί»  του Γιούνκερ στον Τσίπρα

Ένα… αστειάκι που όμως ήταν καυστικό έκανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα πριν την συνάντησή τους.

Ο Γιούνκερ έκανε παρατήρηση στην Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι έχει βελτιωθεί πολύ στα αγγλικά. Αφού ολοκλήρωσε τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Γιούνκερ του είπε ότι παρατηρεί πως βελτιώνεται και γίνεται όλο και καλύτερος στα ελληνικά, ωστόσο του έκανε παρατήρηση με χιουμοριστική διάθεση ότι δεν κατάλαβε όσα είπε στα ελληνικά σε σχέση με την αγγλική δήλωση.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επιχείρησε να τον καθησυχάσει απαντώντας του χαμογελώντας πως ο,τι είπε είναι εντός και των ορίων των δικών του θέσεων, για να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στο μάγουλο από τον κ. Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι η σημαντική διαφορά μεταξύ της αγγλικής και ελληνικής δήλωσης είναι η αναφορά του σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και  στη φράση «παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό».