Κορυφώνεται η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας, την ώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγο πριν την συνάντησή τους και κατά την διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία». Παράλληλα περιέγραψε και το πλαίσιο των προτάσεων που θα οδηγήσουν σε συμφωνία τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθούν οι υπερβολικής αυξήσεις, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 

«Στόχος μας να αποφύγουμε τα υπερβολικά πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, να αποφύγουμε τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις, να πατάξουμε τη διαφθορά και να προχωρήσουμε σε δίκαιες μεταρρυθμίσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνάντηση υπό τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Δείτε το Video:

“Αυτή είναι η στιγμή για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη, με Δικαιοσύνη για το λαό και συνοχή”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η δήλωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, που τον “πολιόρκησαν” κατά την άφιξή του στον προθάλαμο της αίθουσας, όπου θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση, λίγες ώρες πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής. Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε δήλωση και στα ελληνικά, διευκρινίζοντας τα “κλειδιά της συμφωνίας”, όπως τα χαρακτήρισε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη δικιά του σύντομη τοποθέτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα”.

Το «καρφί»  του Γιούνκερ στον Τσίπρα

Ένα… αστειάκι που όμως ήταν καυστικό έκανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων πριν την συνάντησή τους.

Ο Γιούνκερ έκανε παρατήρηση στην Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι έχει βελτιωθεί πολύ στα αγγλικά. Αφού ολοκλήρωσε τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Γιούνκερ του είπε ότι παρατηρεί πως βελτιώνεται και γίνεται όλο και καλύτερος στα ελληνικά, ωστόσο του έκανε παρατήρηση με χιουμοριστική διάθεση ότι δεν κατάλαβε όσα είπε στα ελληνικά σε σχέση με την αγγλική δήλωση.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επιχείρησε να τον καθησυχάσει απαντώντας του χαμογελώντας πως ο,τι είπε είναι εντός και των ορίων των δικών του θέσεων, για να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στο μάγουλο από τον κ. Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι η σημαντική διαφορά μεταξύ της αγγλικής και ελληνική δήλωσης είναι η αναφορά του σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και  στη φράση «παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό».