Της Ελένης Καλογεροπούλου

Και ξαφνικά οι εταίροι και δανειστές  βιάζονται περισσότερο από την Ελληνική κυβέρνηση για να βρουν λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο χρόνος που άρχισε να μετράει αντίστροφα και η ελληνική επιμονή   ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα που αφορούν  περικοπές σε  μισθούς και συντάξεις όπως επίσης ότι δεν συζητάει την   αύξηση  του ΦΠΑ  στην ενέργεια φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους …Όπως ρόλο έπαιξαν όπως φαίνεται και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα ακόμα και για ένα πιστωτικό γεγονός.

Από την άλλη και η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται  ότι το τώρα είναι ο χρόνος για μια συμφωνία και ότι αύριο θα είναι αργά… Άλλο είναι να εκβιάζεις και εσύ όταν εκβιάζεσαι και άλλο να παίρνεις μια ιστορική απόφαση που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα οι επόμενες ώρες και μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλες της πλευρές αφού όλοι έχουν μόνο να χάσουν στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση. Η Ελλάδα θα απολέσει την Ευρωπαϊκή της υπόσταση  με ότι και αν σημαίνει αυτό και οι εταίροι και δανειστές πολλά δισεκατομμύρια.

Έτσι αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου το βράδυ στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να υπάρξει μια πρώτη απόφαση πάνω στο θέμα της διαπραγμάτευσης .

Προκειμένου λοιπόν να καθοριστεί το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη με τους δανειστές αφήνοντας στην πραγματικότητα στην άκρη το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Έτσι ο  Αλέξης Τσίπρας  αρχικά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην συνέχεια θα γίνει συζήτηση με την ηγεσία της Ευρώπης και των θεσμών δηλαδή με τον Πρόεδρο της Κομισίον Ζαν Κλοντ   Γιούνκερ, την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι  και τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν  Ντάισελμπλουμ.

Με δεδομένο λοιπόν ότι στο τραπέζι της συνόδου θα πρέπει να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση η συζήτηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους θεσμούς αναμένεται να είναι καθοριστική και προφανώς η πιο ουσιαστική .Εκεί ο πρωθυπουργός θα  να αντιμετωπίσει και με  πολιτικά επιχειρήματα  αλλά και με οικονομικά στοιχεία  τους συνομιλητές του. Εκεί αναμένεται να βάλει μετ επιτάσεως και το θέμα του χρέους ζητώντας να υπάρξει μια συγκεκριμένη αναφορά για κούρεμα ή απομέιωση στην τελική συμφωνία .

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι επιθυμεί να κλείσει την διαπραγμάτευση  αφήνει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο και της ρήξης εάν οι δανειστές εμφανιστούν ανυποχώρητοι σε κάποια θέματα. « Δεν βρισκόμαστε τόσους μήνες σε διαπραγματεύσεις για να υπαναχωρήσουμε στα ακραία αιτήματα των δανειστών και των εταίρων μας έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Ναι σε συμφωνία όχι σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Με αυτή την λογική λοιπόν ο πρωθυπουργός θα καθίσει σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και η έκβαση της συζήτησης σίγουρα θα εξαρτηθεί από την πρόθεση των δυο πλευρών να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.