Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αντιπρόταση της Αθήνας έχει τις εξής κόκκινες γραμμές:

  • Την αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 13%.
  • Τη μείωση μισθών, συντάξεων, αλλά και  υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Υπό διαπραγμάτευση είναι:

  • Το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση με την ελληνική πλευρά να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο 23% .
  • Η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ (30%) στα μεγάλα, εμπορικά νησιά (βλ. Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη), με στόχο να διατηρηθεί στα υπόλοιπα.
  • Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016.

Παράλληλα θα υπάρξει φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, ενώ καταργείται η έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων. Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Από το πρωί της Κυριακής οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την διάθεσή τους για συμφωνία, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Κυριακής ο Έλληνας   πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντα, αλλά και τον Ζαν ΚλοντΓιούνκερ, του κατέστη σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει πρώτα από τους θεσμούς.  Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πιέσεις. Οχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από την άλλη πλευρά του  Ατλαντικού, ένα 24ωρο πριν τη «Μεγάλη Δευτέρα»  για τη χώρα.

Από την Κομισιόν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ουάσινγκτον το σήμα που εκπέμπεται είναι το ίδιο: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα, η Ελλάδα πρέπει πάρει αποφάσεις, να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Η τελευταία παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ΤζακΛιου είναι ενδεικτική. Ο κ. Λιου έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.