Πάνω από πέντε ώρες κράτησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που ξεκίνησε στιος 11 το πρωί στο Μαξίμου για να εξετάσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων ενόψει του αυριανού Eurogroup αλλά και της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει. Πενταμερής σύσκεψη κορυφής αύριο μεταξύ του 'Ελληνα πρωθυπουργού και των Λαγκάρντ, Ντάισεμπλουμ, Γιούνκερ και Ντράγκι. 

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης κατά την έξοδό του δήλωσε ότι "η κυβέρνηση κάνει σκληρή δουλειά για να κάνει συμφωνία" . Παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ολοκληρωμένη αντιπρόταση που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός αύριο στους θεσμούς.  

Άλλοι κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν το ενδεχόμενο μια μίνι συμφωνίας που θα αφορά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, υπό σαφείς προυποθέσεις και δεσμεύσεις εκατέρωθεν. 

Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους  και είναι αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια καλή και έντιμη συμφωνία.

Από σήμερα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες με την ελληννική αντιπρόταση στις βαλίτσες. του. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. Από την πλευρά του οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές στον 'Ελληνα Πρωθυπουργό ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να έχουν εγκριθεί σε τεχνικό επίπεδο, αν έχουν περάσει πρώτα από τους θεσμούς, καθώς δεν μπορεί να γίνει τεχνική συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής. 

Υπό ασφυκτική πίεση η ελληνική πλευρά 

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται υπό ασφυκτική πίεση τα δύο τελευταία 24ωρα, η οποία προέρχευαι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Η συνεδρίαση του Eurogroup καοθορίστηκε στις 13:00 και η Σύνοδος Κορυφής στις 20:00.

Από την Κομισιόν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ουάσινγκτον το σήμα που εκπέμπεται είναι το ίδιο: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα, η Ελλάδα πρέπει πάρει αποφάσεις, να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Οι περισσότεροι τονίζουν οτι ένα Grexit θα είναι καταστροφικό για την ίδια την Ελλαδα και τους Ελληνες και δευτερευόντως για την παγκόσμια οικονομία.

Η τελευταία παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είναι ενδεικτική. Ο κ. Λιου έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες σε περίπτωη εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.