Θέλουµε να µπει φρένο στα ψηλά κτίρια», τονίζει µιλώντας στην «Α» ο δήµαρχος Αλίµου, Ανδρέας Κονδύλης, αναφερόµενος στον Νέο Οικοδοµικό Κανονισµό (ΝΟΚ) και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ο κ. Κονδύλης σχολιάζει επίσης το εξώδικο που έχει δεχθεί ο δήµος από το ΤΕΕ, τονίζοντας ότι έχει προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη. Σχετικά µε το έργο που έχει επιτευχθεί το πρώτο διάστηµα της νέας δηµοτικής περιόδου, ο κ. Κονδύλης επισήµανε ότι ξεκίνησαν µεγάλα και πολύ σηµαντικά έργα για τον Άλιµο!

Ο ∆ήµος Αλίµου είναι από τους δήµους που αντιδρούν στον Νέο Οικοδοµικό Κανονισµό. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Θέλουµε να µπει φρένο στα απαράδεκτα ψηλά κτίρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες στην πόλη µας. Τα κτίρια αυτά εµφανίζονται κατά κανόνα σε οικόπεδα µε αντιπαροχή, όπου οι εργολάβοι ξεπερνάνε κάθε προηγούµενο εκµεταλλευόµενοι αθροιστικά διάφορες διατάξεις του ΝΟΚ. Έτσι, το ύψος των κτιρίων και τα τετραγωνικά που χτίζονται αυξάνονται σηµαντικά. Με διάφορα «τρικ» αναπτύσσεται δόµηση που ξεπερνάει τον συντελεστή δόµησης της περιοχής, αλλά επίσης και το ύψος που κανονικά ισχύει στην περιοχή. Το αποτέλεσµα; Βαθιά αλλοίωση και υποβάθµιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, προσβολή της πολεοδοµικής φυσιογνωµίας του Αλίµου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί µε «κανονικούς» όρους δόµησης, υποβάθµιση της ποιότητας ζωής στην πόλη µας. Η προσπάθεια των πολιτών και του δήµου ξεκίνησε το 2021 και οι πρώτες προσφυγές έγιναν το 2022. Αρχικά πήραµε πρωτοβουλίες σε διοικητικό επίπεδο, µέσω της Πολεοδοµίας µας, αλλά αυτές δεν είχαν το επιθυµητό αποτέλεσµα και για αυτό τον λόγο προσφύγαµε στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Το Ε΄ Τµήµα του ΣτΕ µάς δικαίωσε, κρίνοντας αντισυνταγµατικές τις ρυθµίσεις του ΝΟΚ. Λόγω όµως της σοβαρότητάς του το θέµα παραπέµφθηκε στην Ολοµέλεια.

Ποια είναι η δική σας απάντηση στο εξώδικο του ΤΕΕ;

∆ιάβασα µε προσοχή το εξώδικο αυτό. Είναι αδιανόητο τόσο µεγάλα και σοβαρά ζητήµατα να αντιµετωπίζονται µε τέτοια προχειρότητα, επιπολαιότητα και µε καθαρά «επικοινωνιακούς» όρους µε µόνο σκοπό τη δηµιουργία εντυπώσεων. Το εξώδικο µε καλεί να πάρω πίσω την απόφαση δηµάρχου για αναστολή οικοδοµικών εργασιών σε όλο τον Άλιµο. Μόνο που τέτοια απόφαση δεν µπορώ να την πάρω πίσω, για τον απλό λόγο ότι... δεν υπάρχει! Ο ∆ήµος Αλίµου έχει προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, όπως ο καθένας έχει δικαίωµα να κάνει. Επιπλέον, έχουµε καθήκον να προστατεύουµε τις πόλεις µας, το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής των πολιτών µας. Κακώς, λοιπόν, µας εγκαλεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Θα πρέπει να καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν είναι όλα «τσιµέντο να γίνει»!

Να περάσουµε στο δηµοτικό έργο. Πώς εξελίχθηκε το πρώτο τρίµηνο της νέας θητείας;

Ξεκίνησαν µεγάλα και πολύ σηµαντικά έργα για τον Άλιµο! Ξεκίνησε η ανέγερση του 2ου Κλειστού Γηπέδου Αλίµου. Έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών, µελετών, εγκρίσεων, αδειών και λοιπών, το αποτέλεσµα αυτό µας γεµίζει µε µεγάλη χαρά και περηφάνια! Η δαπάνη ύψους 5.099.177 ευρώ καλύπτεται από το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και ευχαριστούµε θερµά. Ξεκίνησε επίσης το µεγάλο έργο για την οδική ασφάλεια, ύψους 3.000.000 ευρώ, που περιλαµβάνει παρεµβάσεις σε ολόκληρη την πόλη και χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης, ενώ εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και για την Πράσινη Πολιτιστική ∆ιαδροµή, ένα έργο 1.600.000 ευρώ, που χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του πεζοδρόµου Αγίου ∆ηµητρίου, ενώ ανακαινίσαµε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της πόλης µας, µε έργα αθροιστικής δαπάνης 700.000 ευρώ. ∆ηµιουργήσαµε µία πίστα για ποδήλατο και πατίνι (pumptrack) στον λόφο Πανί. Είναι το πρώτο στην Αττική και από τα πολύ λίγα συνολικά στην Ελλάδα, που έχει φτιαχτεί από χώµα και φυσικά στερεά υλικά. Επιπλέον, προχώρησαν οι διαδικασίες για τη δηµιουργία ενός µεγάλου ποδηλατοδρόµου, µε δαπάνη 3.000.000 ευρώ που καλύπτει το Ταµείο Ανάκαµψης, αλλά και για την ανέγερση του νέου δηµαρχείου Αλίµου, κόστους σχεδόν 8.000.000 ευρώ, που έχει µεγάλη ανάγκη η πόλη µας. Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά και σχεδιάζουµε να συνεχιστεί ακόµα δυνατότερα!

Πώς θέλετε να είναι ο ∆ήµος Αλίµου στο τέλος της πενταετίας;

∆ουλεύουµε ασταµάτητα για να γίνει ο Άλιµος µια σύγχρονη έξυπνη, πράσινη και βιώσιµη πόλη, ευχάριστη και ευεργετική για τους κατοίκους της, καθώς και φιλική για τους επισκέπτες. Θέλουµε στο τέλος της πενταετίας να έχουµε πλησιάσει κατά πολύ αυτό τον στόχο µας