Ένας µίτος που ξεδιπλώνεται εδώ και πολλά χρόνια από την έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας και τους διαδρόµους του Κρεµλίνου περνάει από το Οικουµενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και φτάνει µέχρι την Ελλάδα, το Αγιον Ορος, επιχειρώντας να µπερδέψει τις βουλευτικές εκλογές ή ακόµα και τις προσεχείς ευρωεκλογές που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Την απόπειρα της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης µε όχηµα την Εκκλησία επανέφερε το αµερικανικό περιοδικό «Atlantic», µε εκτενή ανάλυση υπό τον τίτλο «Η σύγκρουση των Πατριαρχών». Στην αµερικανική ανάλυση, αφού γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα έγιναν µε πρόσχηµα την Ουκρανική Εκκλησία, την αυτοκεφαλία της και τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας µεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, κάνει ξεχωριστή αναφορά στην Ελλάδα, µε την οποία έχει επίσης διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία, όπως και µε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η ρωσική εκστρατεία ξεκίνησε από την Ελλάδα, αναφέρει το δηµοσίευµα, όπου υπάρχει συµπάθεια που σχηµατίστηκε από τους αρχαίους θρησκευτικούς δεσµούς.

Στα µέσα της δεκαετίας του 2000, Ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν να χτίζουν εκκλησίες και να µοιράζουν µετρητά για χάρες. Οι επίσκοποι που δάνειζαν ιερά λείψανα για περιηγήσεις στη Ρωσία µπορούσαν να αποκοµίσουν ένα ικανοποιητικό κέρδος για τους ίδιους ή τις ενορίες τους. Τις ρωσικές επενδύσεις ακολούθησε, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, µια συστηµατική προσπάθεια συκοφάντησης του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου σε ελληνόφωνες ιστοσελίδες και οµάδες στο Facebook.

Τι αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό «Atlantic» με εκτενή ανάλυση και η ιστοσελίδα των Σκοπίων, truthmeter.
Η σχέση µε την Ελλάδα όµως άγγιξε και την πολιτική, όταν η έντονη φηµολογία του περασµένου καλοκαιριού για εµπλοκή συγκεκριµένων µονών του Αγίου Ορους στις βουλευτικές εκλογές είχε αποτέλεσµα η Μονή Φιλοθέου να τοποθετηθεί δηµοσίως για να διαψεύσει τις φήµες. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η αναζωπύρωση της ιδεολογίας του πανσλαβισµού και η προσπάθεια της Μόσχας να διεισδύσει στα Βαλκάνια και πιο πρόσφατα οι σκιές «ξεπλύµατος» ρωσικών κεφαλαίων µέσω µεταφοράς τους σε ατοµικούς λογαριασµούς µοναχών του Αγίου Ορους.

Αναφορικά µε τη Μονή Φιλοθέου, πρόκειται για µια µονή η οποία συγκαταλέγεται σε εκείνες που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας. Βρέθηκε µάλιστα στο επίκεντρο ερευνών σχετικά µε 12 ρωσικά εµβάσµατα στο Αγιον Ορος, ορισµένα εκ των οποίων ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ και µπλοκαρίστηκαν από τις Αρχές ως ύποπτα, µε τις έρευνες να κινούνται γύρω από την πιθανότητα να λειτουργούσε ως «ξέπλυµα» χρήµατος, ώστε Ρώσοι υπήκοοι να αποφύγουν το ολοσχερές «πάγωµα»» των περιουσιών τους και να έχουν κεφάλαιο κίνησης. Τη συγκεκριµένη µονή επισκέφθηκε τον περασµένο Ιανουάριο ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Ελπιδοφόρος, στον οποίο γίνεται επίσης αναφορά στην ανάλυση του «Atlantic», η οποία επικαλείται συνοµιλία στο γραφείο του στο Μανχάταν, στο Upper East Side, για το ζήτηµα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αποκαλώντας τον ως τον ανώτερο επίσκοπο του Φαναρίου στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Σε ρεπορτάζ του περασµένου Μαρτίου στην ιστοσελίδα των Σκοπίων, truthmeter, γινόταν αναφορά στη διάδραση µεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας, µονών του Αγίου Ορους και µητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας, εµπλέκοντας και την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Εταιρεία (IPPD), που ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Α' και τον Αλέξανδρο Β' πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, για να αναστηλώσει τα ορθόδοξα µνηµεία στην Παλαιστίνη, κάνοντας λόγο για µεγάλα χριστιανικά έργα µε ρωσικά κεφάλαια όχι µόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος. Οπως σηµειώνει το ίδιο δηµοσίευµα, στο παρελθόν υπήρχε επίσης µια οµάδα πολιτικών και επιχειρηµατιών από τη Ρωσία που αυτοαποκαλούνταν «Αθωνίτες». Ερχονταν πολύ συχνά στην Ελλάδα και έδιναν πολλά χρήµατα σε ρωσικά και ελληνικά µοναστήρια στο Αγιον Ορος, αλλά και σε άλλα µέρη. Αυτή η δραστηριότητα περιελάµβανε συχνές επισκέψεις του Ρώσου επιχειρηµατία Konstantin Malofeev, ο οποίος σχετιζόταν µε τη ρωσική επιρροή στο Μαυροβούνιο.

Η Ελλάδα, κυρίως το βόρειο τµήµα της, εµπλέκεται -σύµφωνα µε το δηµοσίευµα- στη διαρκή προσπάθεια της Ρωσίας να ασκεί επιρροή στα Βαλκάνια µέσω της Εκκλησίας. Οπως σηµειώνει, Ρώσοι πράκτορες αναλάµβαναν εχθρικές δραστηριότητες που σχετίζονταν µε την πίστη, αλλά µέσω της Ελλάδας. Αποκορύφωµα ήταν τον Σεπτέµβριο του 2023 το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να ανακοινώσει την απέλαση τριών Ρώσων διπλωµατών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για παραβίαση των διπλωµατικών κανόνων και µία ηµέρα αργότερα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιµανδρίτη Βάσιαν Ζµέεβ, µε την κατηγορία ότι συντόνιζε όλες τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική της διπλωµατία.

Περνώντας στα εσωτερικά των µητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας, το δηµοσίευµα τονίζει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί µε κάθε δυνατό τρόπο να δηµιουργήσει σύγκρουση µεταξύ των µητροπολιτών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά µέχρι στιγµής χωρίς µεγάλη επιτυχία...