Έµφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτοµιών στο ∆ηµόσιο δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, µε προφανή στόχο να γίνει ευκολότερη και παράλληλα πιο ποιοτική η καθηµερινότητα των πολιτών, όπως έχει γίνει µε τα απτά αποτελέσµατα µέσα από τις υπηρεσίες του gov.gr.

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη αποτελεί πλέον ένα υπερόπλο προκειµένου να γίνουν βήµατα προόδου σε ένα πεδίο, µε δεδοµένο πως ό,τι αφορά τη λειτουργία του ∆ηµοσίου συνήθως κινείται µε πολύ αργούς ρυθµούς. Μιλάµε, βεβαίως, για ένα πεδίο το οποίο σχετίζεται µε όλες τις εκφάνσεις της καθηµερινότητάς µας. Από µία απλή υπεύθυνη δήλωση έως την εκπαίδευση, τις Ενοπλες ∆υνάµεις αλλά και την υγεία µας.

Ηδη στη χώρα µας έχουν υλοποιηθεί πολλές τεχνολογικές καινοτοµίες, όπως είναι για παράδειγµα ο «Ψηφιακός Βοηθός», ο οποίος δέχεται πάνω από 5.000- 6.000 ερωτήσεις ηµερησίως, από την αρχή της λειτουργίας του, δηλαδή από τα τέλη του ∆εκεµβρίου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαδικασίες, όπως τα Data Centers και o Yπερυπολογιστής.


Στις εγκαταστάσεις του αµερικανικού Πανεπιστηµίου ΜΙΤ βρέθηκε ο Κυρανάκης

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόµη πολλά που πρέπει να γίνουν. ∆ράσεις και καινοτοµίες που ήδη στο εξωτερικό εφαρµόζονται, ερευνάται αν και µε ποιον τρόπο µπορούν να εφαρµοστούν και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ταξίδεψε στην Αµερική προκειµένου να ενηµερωθεί για τέτοιες πρακτικές, αλλά και να εξαντλήσει τις δυνατότητες για να χρησιµοποιηθούν και στη χώρα µας. Επισκέφθηκε, έτσι, τις εγκαταστάσεις του κορυφαίου αµερικανικού Πανεπιστηµίου ΜΙΤ, όπου, εκτός άλλων, οι Ελληνες καθηγητές και ερευνητές διαπρέπουν.

Αρχικά ενηµερώθηκε για το πώς µπορεί η Τεχνητή Νοηµοσύνη να εφαρµοστεί στην Υγεία. Ο κ. Κυρανάκης συναντήθηκε µε τους διακεκριµένους καθηγητές Fotini Christia και Ignacio Fuentes Ribas (Director of MIT Jameel Clinic), οι οποίοι παρουσίασαν µαζί µε µια οµάδα φοιτητών από 4 χώρες µια πρωτοποριακή µελέτη για την έγκαιρη πρόβλεψη του καρκίνου του πνεύµονα και του µαστού. Πρόκειται για µια µελέτη η οποία είναι αποτέλεσµα της συνεργασίας µε το ελληνικό δηµόσιο Νοσοκοµείο «Αγιος Σάββας».

Η µεθοδολογία βασίζεται στην ανάλυση δεδοµένων για την ανίχνευση δεικτών που προβλέπουν µε µεγαλύτερη εγκυρότητα από σηµερινές µεθόδους την εµφάνιση της νόσου εντός πενταετούς διαστήµατος.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης συζήτησε και για τα εργαλεία αυτοµατοποίησης σε συνδυασµό µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη µε τον διευθυντή του κέντρου για τη Ναυτιλιακή Μηχανική του MIT, Themis Sapsis. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το εν λόγω κέντρο συνεργάζεται µε το Πολεµικό Ναυτικό για την εξέλιξη των ηµιαυτόνοµων ποντοπόρων πλοίων. Στη συνάντηση µε τον ελληνικής καταγωγής Αµερικανό καθηγητή και Department Head of Mechanical Engineering, John Anastasios Hard, παρουσιάστηκαν στον υφυπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης τα προηγµένα συστήµατα στο 3D Printing που έχουν φτάσει σε σηµείο να «εκτυπώνουν» ανταλλακτικά αεροπλάνων µε µεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ταχύτητα αλλά και µειωµένο κόστος.

Η επικεφαλής του τµήµατος που βρίσκεται πίσω από εµβληµατικές εφευρέσεις στην παγκόσµια τεχνολογική ιστορία, όπως το world wide web, τα συστήµατα πληρωµών µε πιστωτικές κάρτες, η κρυπτογράφηση και η Τεχνητή Νοηµοσύνη, Daniela Rus, Director of Computer Science and Artificial Intelligence, παρουσίασε στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη τα project ροµποτικής που ετοιµάζει το εργαστήριό της. Μάλιστα ο υφυπουργός την ενηµέρωσε για τη διοργάνωση της παγκόσµιας Ολυµπιάδας Μαθητικής Ροµποτικής στην Αθήνα τον Σεπτέµβριο και την προσκάλεσε να µιλήσει σε µαθητικές οµάδες που θα διαγωνιστούν.


Ροµποτικά projects

Ο Michael Triantafyllou, επικεφαλής του MIT Sea Grant, παρουσίασε στον υφυπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης τα ροµποτικά projects που σχετίζονται µε πλεύση, κυµατισµό, πλαστικό στις θάλασσες αλλά και sea drones.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τον ενηµέρωσε για τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου Our Ocean Conference την ερχόµενη εβδοµάδα στην Αθήνα, όπου µπορούν να παρουσιαστούν όλες αυτές οι εφευρέσεις από τους Ελληνες που διαπρέπουν στο MIT.

Κατά την παραµονή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στην Αµερική πραγµατοποιήθηκε επίσης συνάντηση µε τη Marina Chatzopoulos, επικεφαλής του Hellenic Innovation Network που προωθεί ελληνικές startup εταιρείες σε Αµερικανούς επενδυτές και συµφωνήθηκε να υπάρξει µεγαλύτερος αριθµός ελληνικών επιχειρήσεων που θα πάνε στη Βοστόνη, ώστε να συνάψουν συµφωνίες χρηµατοδότησης και πρόσβασης στην αµερικανική αγορά. Πλέον µένει να εξεταστούν όλες αυτές οι πρακτικές από τους αρµόδιους φορείς, έτσι ώστε και οι Ελληνες πολίτες να βγουν ωφεληµένοι από τις τεχνολογικές καινοτοµίες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής