Μια φράση του Νίκου Βούτση, άλλοτε κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Βουλής, πως «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος. Με την έννοια πως η επισήμανση του κ. Βούτση αφορούσε τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Διαβάστε ακόμα: Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν την ηγεσία του Κασσελάκη - Κοινωνία, θεσμοί και νεολαία οι τρεις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κάλπης

Η εν λόγω φράση, ωστόσο, μοιάζει να γίνεται πράξη από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, μιας και ανοίγεται σε καινούργιες πολιτικές θάλασσες. Πώς; Απευθυνόμενος σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων, αδιαφορώντας αν οι απόψεις που δημοσιοποιεί έχουν αριστερή σφραγίδα ή αν όσοι ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει παλαιότερα ακόμα και ακροδεξιά κόμματα. Διαφαίνεται, πλέον, ότι οι θέσεις του κόμματος, οι οποίες εκφράζονται πρωτογενώς από τον ίδιο, τις περισσότερες φορές ερήμην των οργάνων και εν αγνοία των στελεχών, σπάνε τα παραδοσιακά ακροατήρια και απευθύνονται σε ανθρώπους χωρίς ιδεολογικά σύνορα.

Άλλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταδιακά, ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα από αυτό που το είχαν συνηθίσει οι ψηφοφόροι και το οποίο ουδεμία σχέση έχει με κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είτε αυτό αφορά τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος είτε τις εκπεφρασμένες θέσεις. Μέσω της λεγόμενης «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας» με τα μέλη, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταφέρει να ξεπεράσει και, στην πραγματικότητα, να ακυρώσει πλήρως τα όργανα του κόμματος. Δεν υπάρχει, πλέον, καμία συλλογική διαδικασία, και μάλιστα αυτό γίνεται στο όνομα της περισσότερης δημοκρατίας και της συλλογικότητας. Τα στελέχη ενημερώνονται για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος μέσα από τα social media και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του προέδρου τους, ιδίως στα λεγόμενα «πρωινάδικα».

Προσελκύει ανθρώπους που μπορεί να είχαν ψηφίσει ακόμα και ακροδεξιά κόμματα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις


Το καθεστώς

Και ξαφνιάζονται στον ύψιστο βαθμό, αλλά ταυτόχρονα σιωπούν, όταν ακούν για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή όταν μαθαίνουν ότι το κόμμα τους είναι πλέον υπέρ του φράχτη στον Έβρο, υπέρ των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών κ.λπ. Είναι αυτό που εύστοχα και με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε ο αρθρογράφος της «Αυγής» (2/4/2024) Θανάσης Καρτερός, όταν μίλησε για «καθεστώς προεδρικής πολυπραγμοσύνης και συλλογικής σιωπής ή εκ των υστέρων συναίνεσης». Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία μιας σειράς δημοσκοπικών ερευνών, επιβεβαιώνονται τα προαναφερθέντα. Oπως προκύπτει, ο κ. Κασσελάκης διευρύνει τα όρια του κόμματός του, κινητοποιεί «ψηφοφόρους του καναπέ» και προσελκύει ανθρώπους που μπορεί να είχαν ψηφίσει ακόμα και ακροδεξιά κόμματα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Ζαχαρίας Ζούπης: ''Δημιουργεί νέα κοινά και έχει σχέδιο''

«Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει. Παρατηρούμε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε κόμμα Κασσελάκη», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθύνων σύμβουλος της Opinion Poll. Kαι συμπληρώνει πως «μετά τις εκλογές, ανάλογα και με το αποτέλεσμα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αλλάξει ακόμα και όνομα ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να επισφραγιστεί αυτή η μετάλλαξη».

Αναλύοντας τη στρατηγική του κ. Κασσελάκη, υποστηρίζει πως «αυτή την περίοδο είναι σαφές πως θέλει να δημιουργήσει νέα εκλογικά κοινά. Το κάνει με ένα σύνολο θέσεων που στοχεύουν κυρίως σε ένα απολιτίκ κοινό, σε αντισυστημικά ακροατήρια και σε κοινά που απορρίπτουν παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς και τα οποία σε γενικές γραμμές δεν συμπαθούν το πολιτικό σύστημα». Προσθέτει πως «όλο αυτό το πασπαλίζει με ολίγον αριστερόστροφες θέσεις, όπως, για παράδειγμα, στα μη κρατικά πανεπιστήμια, για να κρατάει τις απαραίτητες ισορροπίες».

Ο έμπειρος αναλυτής θεωρεί πως κάθε κίνησή του είναι πιο μελετημένη απ' ό,τι δείχνει. Επικαλείται, για παράδειγμα, τη θέση του για νοθεία και διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές, λέγοντας πως δεν είναι ένα πυροτέχνημα. «Ακόμα και αν το μαζέψει, το κάνει επειδή στοχεύει στα ακροατήρια που περιγράψαμε. Ηδη διαφαίνεται πως μετακινούνται κοινά, καθώς βελτιώνονται οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανση του κ. Ζούπη πως «κάνουν συνεπώς λάθος όσοι υποτιμούν τον Κασσελάκη και όσοι τον αντιμετωπίζουν σαν ένα επικοινωνιακό φαινόμενο. Είναι σαφές πως έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, το οποίο σταδιακά ξετυλίγει. Αν κάτι, λοιπόν, έχει καθαρό είναι το σε ποιους απευθύνεται, διαμορφώνοντας και τις αντίστοιχες θέσεις».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά