Εχουν περάσει 24 χρόνια απ' όταν ο Κώστας Λαλιώτης, ως γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, εµπνεύστηκε τη στρατηγική του «σκληρού ροκ». Μια συνταγή που το ΠΑΣΟΚ χρησιµοποίησε τότε, ανεβάζοντας τους τόνους στο έπακρο ενάντια στη Ν.∆., έχοντας ως βασικό συστατικό και τις κατά µέτωπον επιθέσεις απέναντι στον τότε πρόεδρό της, Κώστα Καραµανλή.

Από τότε το «σκληρό ροκ» έχει γίνει προσφιλής φράση στους πολιτικούς κύκλους, όταν θέλουν να περιγράψουν µια στρατηγική ή µια κατάσταση υψηλών πολιτικών ντεσιµπέλ. Παρότι τα χρόνια πέρασαν, ο Κώστας Λαλιώτης παραµένει ακµαίος και συµµετέχει συχνά στις κλειστές συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική και την επικοινωνία του κόµµατος. «Αλλες φορές είναι πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, άλλες όχι και τόσο. Το βέβαιο είναι ότι τον ακούει ο πρόεδρος», σχολιάζει ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συµβολή Λαλιώτη στη διαµόρφωση της γραµµής του κόµµατος. Με το ΠΑΣΟΚ να δίνει µια µάχη υπαρξιακού χαρακτήρα για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, το «σκληρό ροκ» του Κώστα Λαλιώτη γίνεται µονόδροµος για να κυριαρχήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, που κινείται µε ταχύτητες τυφώνα στην επικοινωνία.

Το κατόρθωμα

Καθώς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, έπειτα από µια µακρά περίοδο εσωστρέφειας, η µόνη κίνηση που απέδωσε ήταν η πρόταση δυσπιστίας, επαναφέροντας το κόµµα στο προσκήνιο και ανεβάζοντας την ψυχολογία των στελεχών, οι σκληρές συγκρούσεις µε τη Ν.∆. γίνονται αυτονόητες. Σε κάθε ευκαιρία που θα δίνεται πλέον στον Νίκο Ανδρουλάκη, θα αναλαµβάνονται ανάλογες πρωτοβουλίες, µε τον ίδιο να επιτίθεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειµένου το κάδρο να έχει δύο, εκείνον και τον πρωθυπουργό, χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζει ως προσωπικό του κατόρθωµα τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου µετά την πρόταση δυσπιστίας, όπως και την αιφνιδιαστική δικαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ για τα ηχητικά ντοκουµέντα της τραγωδίας των Τεµπών, ως αποτέλεσµα των δικών του καταγγελιών στη ∆ικαιοσύνη. «Θα σας ταράξουµε στη νοµιµότητα µε τις συνεχείς θεσµικές µας πρωτοβουλίες», δήλωσε µετά την απόφαση του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐµη να δώσει εντολή για έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, ώστε να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι µε τα πρωτότυπα ηχητικά που σχετίζονται µε την τραγωδία των Τεµπών. Και επειδή για να ολοκληρωθεί το «σκληρό ροκ», χρειάζονται οι προσωπικές επιθέσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ίδια δήλωση χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό υπηρέτη της διαφθοράς, της συγκάλυψης και της ατιµωρησίας.

Πτώση

Την ίδια ώρα, πάντως, τα δηµοσκοπικά µαντάτα που έρχονται στη Χαριλάου Τρικούπη µόνο καλά δεν είναι, καθώς δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στην τρίτη θέση,
πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και µετά την πρόταση δυσπιστίας, που αποτέλεσε δική του πρωτοβουλία. Τα ποσοστά του κόµµατος, µάλιστα, καταγράφουν πτώση, που µεσοσταθµικά αγγίζει τη µιάµιση µονάδα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει από το 8% στο ερώτηµα που αφορά την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα των ερευνών, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Εχει µείνει λίγος χρόνος µέχρι τις κάλπες. Αν δεν σταµατήσουµε για αρχή άµεσα την πτώση των ποσοστών, η δεύτερη θέση θα χαθεί ως προοπτική».

Πάντως, επειδή το «σκληρό ροκ» προϋποθέτει και τη δηµιουργία αντιδεξιών µετώπων κάθε φορά που αυτό είναι εφικτό, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται εισηγήσεις υπέρ της απενοχοποίησης της συνεννόησης µε τις δυνάµεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε το Πολιτικό Συµβούλιο, θα χρειαστούν και άλλες λεπτές ισορροπίες. Αυτές απαιτούνται για τα στελέχη που θεωρούν ότι η σύµπλευση του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα µικρότερα κόµµατα της Αριστεράς αποκόπτει το κόµµα από τη δεξαµενή των κεντρώων ψηφοφόρων.

Από το ευρωψηφοδέλτιο, πάντως, προσδοκούν στη Χαριλάου Τρικούπη και την ενίσχυση της εκπροσώπησης του κόµµατος στα ΜΜΕ, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστηµα είχε καταγραφεί αδυναµία. «Τώρα έχουµε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τουλάχιστον επτά βαριά ονόµατα ακόµα να εκπροσωπούν το κόµµα, συν τους βουλευτές που απέφευγαν τις δηµόσιες παρουσίες εξαιτίας της διαφοροποίησής τους στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, που βγαίνουν ξανά στα Μέσα», σηµειώνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τον τοµέα ε πικοινωνίας του κόµµατος µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 6/4