Από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το 4ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας, το πρώτο από την ίδρυση της Ν∆ που εξέλεγε και πρόεδρο του κόµµατος, µε θέµατα την εκλογή νέου προέδρου από διευρυµένο εκλεκτορικό σώµα και την ψήφιση καταστατικού και προγράµµατος. Τέσσερις ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν∆: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραµανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 1997 η «Απογευµατινή» χαρακτηρίζει εκείνη την ηµέρα ως την κρισιµότερη στην ιστορία της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς οι σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν νέο αρχηγό. «Τι δίνουν τα 4 επιτελεία» ο τίτλος του σχετικού πρωτοσέλιδου. Ενδιαφέρουσα η δήλωση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατί ο Κώστας Καραµανλής και όχι ο ίδιος (για την προεδρία) είπε τα εξής: «Γιατί ο Κώστας Καραµανλής µπορεί να φέρει πιο κοντά στη νίκη τη Νέα ∆ηµοκρατία από τη δική µου υποψηφιότητα». Το Σάββατο 22 Μαρτίου 1997 το πρωτοσέλιδο της «Α» είναι πανηγυρικό για τη νίκη του µετέπειτα πρωθυπουργού. «Αρχηγός µε διαφορά ο Κώστας Καραµανλής. Καθοριστικός ο ρόλος του Έβερτ. Νικητές και ηττηµένοι έδωσαν τα χέρια, δεσµεύθηκαν όλοι για την ενότητα, µαθήµατα πολιτικής ωριµότητας στο Συνέδριο», αναφέρει σε πλούσιο ρεπορτάζ δέκα σελίδων. «Η νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας, δικαίωση της “Απογευµατινής”. Η “Απογευµατινή” αισθάνεται υπερηφάνεια και δικαίωση, γιατί ο αγώνας που έδωσε επί µήνες µε τη βαρυσήµαντη αρθρογραφία της για την ενότητα της παράταξης και για την ανάδειξη του τέταρτου συνεδρίου της σε σταθµό αναγέννησης και ανασυγκρότησης του κόµµατος απέδωσε καρπούς. Ο σπόρος που έσπειρε άνθισε», αναφέρει το κεντρικό άρθρο της εφηµερίδας. Τις εργασίες του συνεδρίου κάλυψαν η Χρύσα Ταβουλάρη, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Μανώλης Κοττάκης και ο ∆ηµήτρης Κόκκορης. Να σηµειωθεί ότι το 4o Συνέδριο έβαλε τις βάσεις για τη δηµοκρατική λειτουργία του κόµµατος, προβλέποντας ότι αν παρέλθει ο χρόνος διεξαγωγής του επόµενου συνεδρίου εκπίπτει από τη θέση του ο πρόεδρος. «Στις 11.30 ο Γεώργιος Ράλλης ανέβηκε στο βήµα του συνεδρίου και ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσµα, αµέσως µετά στην αίθουσα µπήκε ο Κώστας Καραµανλής επευφηµούµενος».

Η «Α» µεταφέρει το κλίµα µετά τη σαρωτική ανάδειξη του Κ. Καραµανλή στη θέση του προέδρου: «Στις 11.25 ο νέος αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας µπήκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι σύνεδροι τον αποθέωσαν φωνάζοντας “ήρθε η ώρα του Καραµανλή”, “έρχεται - έρχεται”, “να τος - να τος ο πρωθυπουργός”, “ΟΝΝΕ∆ πρωτοπορία”. Ο Κώστας Καραµανλής συγκινηµένος κατευθύνθηκε προς τα µέλη της οργανωτικής επιτροπής, τα οποία και χαιρέτησε ένα ένα».

στιγμιοτυπο_2024-04-06__7_53_38_μμ
στιγμιοτυπο_2024-04-06__7_53_54_μμ


«Δεν τον είδα σαν αντίπαλο»

«∆εν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε ηττηµένοι, νικητής είναι η Νέα ∆ηµοκρατία. Όλοι µαζί χέρι χέρι θα προχωρήσουµε σε µια πορεία αναγέννησης. Αισθάνοµαι αγάπη και σεβασµό για τον Γιώργο Σουφλιά, τον φίλο και συνεργάτη. Ποτέ δεν τον είδα σαν αντίπαλο. Όλοι µαζί από αύριο στη νέα πορεία που έχει ανάγκη η Νέα ∆ηµοκρατία και η χώρα», είπε ο νέος αρχηγός της Ν∆, ενώ στην πρώτη σειρά των επισήµων στο συνέδριο καθόταν ο εκδότης της «Απογευµατινής», Πάνος Καραγιάννης. «Μάταια οι σύνεδροι αναζητούσαν στην αίθουσα τον Γιώργο Σουφλιά. Ο Γιώργος Ράλλης καθυστέρησε όσο το δυνατόν, αλλά ο Σουφλιάς δεν έδωσε το “παρών” στην αίθουσα και οι επιτελείς σηµείωναν ότι ήταν σπίτι του και δεν πρόλαβε να έρθει», έγραφε η «Α», ενώ να σηµειωθεί ότι ο Γιώργος Σουφλιάς επανήλθε στη Ν∆ το 2001, µε τον Κώστα Καραµανλή να λέει στο 5ο Συνέδριο του κόµµατος, το οποίο διεξήχθη έναν χρόνο µετά την οριακή ήττα της Νέας ∆ηµοκρατίας στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, την περίφηµη φράση «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου».

Τη ∆ευτέρα 24 Μαρτίου 1997 η «Απογευµατινή» κυκλοφορεί µε αποκλειστικές δηλώσεις του νέου αρχηγού και τους 150 που εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή. «Κυρίαρχος στη νέα Κεντρική Επιτροπή ο νέος πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κώστας Καραµανλής. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριµένη γραµµή, τα στελέχη που τον υποστήριξαν πέρασαν στην Κεντρική Επιτροπή», γράφει η «Α» για τους συσχετισµούς του συνεδρίου. Τις πρώτες θέσεις στη νέα ΚΕ κατέλαβαν οι Μπακογιάννη, ∆ήµας, Αχ. Καραµανλής και Μπρατάκος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή