Κομβικό στη διαδρομή που οδηγεί στην κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι για τη Νέα Δημοκρατία το 15ο Συνέδριο, που ξεκίνησε χθες στο Ζάππειο με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, με νέα ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος.

Το Συνέδριο έχει χαρακτήρα επετειακό, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στόχο συγκεκριμένο: Την ενότητα, συσπείρωση και εκκίνηση της εκλογικής μάχης, ώστε η Ν.Δ. να κερδίσει με ευρεία διαφορά τις ευρωεκλογές, που έρχονται σε μόλις δύο μήνες.

Το «καμπανάκι» το χτύπησε εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό. Ούτε, βέβαια, για ανέξοδες διαμαρτυρίες. Κάθε λανθασμένη επιλογή στην κάλπη στοιχίζει. Ακόμα και μία ψήφος που εκπορεύεται βιαστικά από το θυμικό ενδέχεται να πάρει άλλον δρόμο και να γίνει «μπούμερανγκ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμη αναμέτρηση οι ευρωεκλογές

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας στη συνέχεια το πολιτικό στίγμα της αναμέτρησης αυτής και γιατί είναι κρίσιμη.

«Πρόκειται», όπως τόνισε, «για έναν "προβολέα" που φωτίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και ρευστότητας. Η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Ετσι, η συνέχεια του κυβερνητικού έργου στο σήμερα είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή στο αύριο. Αλλά και βασικός όρος για να μην αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να φέρει ξανά την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και των πειραμάτων».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0cg7bpqolxd)
Το πρώτο διακύβευμα, συνεπώς, όπως το περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η πολιτική σταθερότητα. Το δεύτερο, να μη ρισκάρει η χώρα πισωγυρίσματα, αλλά να κοιτάει μόνο μπροστά. Το τρίτο διακύβευμα που έθεσε είναι ευρωπαϊκό. Τη στιγμή, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, που ενισχύονται οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του μηδενισμού, είναι απαραίτητη η ανάδειξη φωνών που μιλούν ευρωπαϊκά, αλλά και διεκδικούν εθνικά. Διότι η ατζέντα, επεσήμανε, περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το Μεταναστευτικό. Αλλά και θέματα ευρύτερα ευρωπαϊκά, όπως η αμυντική θωράκιση, η ενεργειακή αυτονομία και η τεχνολογική αυτοτέλεια της ηπείρου.


Χωρίς προτάσεις

Συνεχίζοντας τη διμέτωπη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, την οποία αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός είπε πως στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μια αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, αλλά και χωρίς ηθικούς φραγμούς, που είναι μεν πολυκέφαλη και διασπασμένη, όμως βρίσκει κοινά συνθήματα για να δυσφημήσει τη χώρα και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση. Εργαλειοποιώντας, μάλιστα, ακόμα και εθνικά τραύματα, όπως η τραγωδία των Τεμπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, αξιοποίησε την αφορμή του επετειακού Συνεδρίου για να «επανασυστήσει» τη Νέα Δημοκρατία και να δώσει έμφαση στον «πατριωτισμό της ευθύνης» και στον «δημιουργικό εκσυγχρονισμό», την ώρα που είναι δεδομένες κάποιες φωνές που λένε ότι το κόμμα κινείται υπερβολικά προς το Κέντρο, αλλά και άλλες που υποστηρίζουν ότι κινείται υπερβολικά προς τα δεξιά. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο ίδιος, οι πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της παράταξης είναι και μένουν πανίσχυροι: Πίστη στον «πατριωτισμό της ευθύνης» και στον κοινοβουλευτισμό. Με προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου. Και στόχο μία ανοιχτή οικονομία και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ενωμένους τους πολίτες του. Χαρακτηριστικά τα οποία συμπληρώνονται από τον ρεαλισμό, την αλήθεια και τη διαρκή ανανέωση των ιδεών μας. Και ακόμα, από τη συνέπεια λόγων και έργων.


Οι μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο και ταυτόχρονα στοίχημα για το επόμενο διάστημα τη βελτίωση της καθημερινότητας με μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια και τις λειτουργίες του κράτους, αναφερόμενος και στη στυγερή γυναικοκτονία που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Είναι μια μάχη δύσκολη, όπως είπε, καθώς αντίπαλοί μας είναι οι παθογένειες δεκαετιών, που πρέπει να ξεριζωθούν. Και οι οποίες καραδοκούν να εκδηλωθούν σε περιστατικά τα οποία αμαυρώνουν κάθε συνολική προσπάθεια. Συνέχισε δε ως εξής: Απόδειξη το γεγονός των Αγίων Αναργύρων, που, δυστυχώς, σκιάζει τα βήματα που έχουν γίνει για να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών. Αυτά τα εμπόδια, ωστόσο, δεν μας αποτρέπουν ούτε μας οδηγούν να κατεβάζουμε τον πήχη. Αντίθετα, δικαιώνουν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής. Με επιμονή και σχέδιο, μέχρι η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα. Σε μισθούς, σε οργάνωση της ζωής, αλλά και σε νοοτροπίες.