Με αφορµή τη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας το προσεχές Σαββατοκύριακο (5-7 Απριλίου 2024) στο Ζάππειο, η «Απογευµατινή» κάνει µια αναδροµή στην ιστορία της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που φέτος συµπληρώνει µισό αιώνα ζωής. Μέσα από το ιστορικό αρχείο της «Α» παρουσιάζονται τα εµβληµατικά πρωτοσέλιδα της εφηµερίδας και το πλούσιο ρεπορτάζ για τα συνέδρια της Νέας ∆ηµοκρατίας από το 1979 και το 1ο τακτικό Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας που πραγµατοποιήθηκε στη Χαλκιδική τον Μάιο του 1979.

Ο απεσταλµένος στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής πολιτικός συντάκτης της «Α», Κώστας Καγκελάρης, µε πλούσιο ρεπορτάζ στην εφηµερίδα µετέφερε τις εξελίξεις από το ιστορικό 1ο Συνέδριο της Ν∆, όπου όπως γράφει το Σάββατο 5 Μαΐου 1979: «Ενώπιον 850 περίπου συνέδρων… άρχισε σήµερα στις 10 το πρωί τις εργασίες του το συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας… Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Κ. Παπακωνσταντίνου και ακολούθως διακοπτόµενος συνεχώς και επευφηµούµενος µε έντονες εκδηλώσεις άρχισε και συνεχίζει την οµιλία του ο Κωνσταντίνος Καραµανλής, του οποίου οι λόγοι παρακολουθούνται µε κατανυκτική προσήλωση».

Στο 1ο Συνέδριο της Ν∆ εγκρίθηκαν οµόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας ∆ηµοκρατίας ως κόµµατος του ριζοσπαστικού φιλελευθερισµού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς µε ρυθµιστική, ωστόσο, παρέµβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής έφτασε χθες το απόγευµα στη Χαλκιδική έπειτα από µια εντυπωσιακή διαδροµή από τη Θεσσαλονίκη µέχρι την Κασσάνδρα, όπου κατά µήκος της δηµόσιας οδού είχαν συρρεύσει πυκνά πλήθη κατοίκων των γύρω γύρω χωριών, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν µε εξαιρετική εγκαρδιότητα. Τούτο προκάλεσε καθυστέρηση µιας ώρας µέχρις ότου φτάσει στον προορισµό του», έγραφε η λεζάντα στη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραµανλή από την υποδοχή του στη Χαλκιδική.

screenshot_2024-04-05_at_4_21_32_pm
nd_apogevmatinis


Η αμφισβήτηση

Σε εκείνο το 1ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας εκδηλώθηκε µία κίνηση αµφισβήτησης, γνωστή ως Κίνηση της Βόλβης (ξεκίνησε το 1976 στη Βόλβη), που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας του κοµµατικού µηχανισµού και ζητούσε βαθιές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων, χωρίς να αµφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κίνηση της Βόλβης είχαν νεότερα στελέχη του κόµµατος, όπως ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Ντίνος Φούτζηλας, ενώ συµµετείχαν ενεργά µέλη της Νεολαίας, όπως οι Βαγγέλης Μεϊµαράκης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Βουδούρης, Γιώργος Καπρίνης, Λουκάς Κατσαρός, Σωτήρης Καπετανόπουλος, Τάκης Κοντός και Φίλιππος Ταυρής.

Η «Α» τότε µεταφέροντας τη θέση κύκλων της Ν∆ για την Κίνηση της Βόλβης θα γράψει: «Είναι κάπως περίεργο ότι η φαιδρά κίνηση της Βόλβης αξιώνεται από µερίδα του Τύπου µε την τιµή της δηµοσιότητας. Επαναλαµβάνουµε για µια ακόµα φορά ό,τι ελέγαµε: Οι οπαδοί της Βόλβης έχουν θέσει τους εαυτούς των εκτός του κόµµατος της Ν.∆.». Πάντως, παρά τη διαγραφή των µελών, οι εξελίξεις στη Ν∆ δεν αποτράπηκαν και έτσι το κόµµα έφυγε από την προσωποπαγή εποχή του και από κόµµα αρχηγού έγινε κόµµα αρχών, µε δοµή, µε εσωτερικές διατάξεις. Τη ∆ευτέρα 7 Μαΐου 1979 η «Α» κυκλοφορεί µε το εξής πρωτοσέλιδο, στον απόηχο της ιστορικής οµιλίας του Κ. Καραµανλή στο 1ο Συνέδριο της Ν∆: «Ο Καραµανλής απέρχεται βραδέως απ’ το κόµµα για την Προεδρία. Υποθήκη για τη Νέα ∆ηµοκρατία ο βαρυσήµαντος λόγος του. Ετοιµάζει τη διαδοχή στην αρχηγία του κόµµατος». Την Τρίτη 8 Μαΐου 1979 σε δηµοσίευµα της «Α» σηµειώνεται «Καραµανλής: Ενωµένη και πιο δυνατή η Νέα ∆ηµοκρατία βγήκε από το πρώτο συνέδριο», µε το ρεπορτάζ της εφηµερίδας να αναφέρει ότι ο Κ. Καραµανλής ήταν ενθουσιασµένος και αισιόδοξος από την επιτυχία του συνεδρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή