Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το ΣτΕ ζητεί νέα κρίση από την ΑΔΑΕ ως προς την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των υποκλοπών, απάντησε ότι «θεωρώ λίγο βιαστική την ανακοίνωση-αντίδραση εντός πολύ λίγων λεπτών του κ. Ανδρουλάκη. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η απόφαση ακύρωσης αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν από τις αλλαγές που κάναμε έπειτα απ' όσα συνέβησαν, τα γεγονότα δηλαδή του 2022.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022. Για τη νεότερη ρύθμιση αυτή δηλαδή που φέραμε μετά τα γεγονότα το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. Και το τρίτο είναι ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».
Ο Παύλος Μαρινάκης στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα           05-04-24
«Αυτό που λένε ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του 2022, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση την οποία και ψηφίσαμε, δεν ευσταθεί, δεν προκύπτει από την απόφαση. Το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του '21 ήταν ελλιπής, ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε και από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση αυτό επί της ουσίας το επικυρώνει», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους υποστήριξε ότι «όταν δολοφονείται τόσο άγρια μια νέα κοπέλα απέξω από ένα αστυνομικό τμήμα δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες. Ακόμα κι αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στο τμήμα, το οποίο θα το κρίνουν οι Αρχές και η Δικαιοσύνη, θα έπρεπε πρώτα να γίνουν παραπάνω πράγματα από το πρωτόκολλο και δεύτερον μόνο και μόνο που δεν προστατεύτηκε στο ισόγειο εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για το πώς χειρίστηκαν οι αρμόδιοι τη συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση που εκ του αποτελέσματος φάνηκε τραγική».

«Είναι ένα ακραία κακό, τραγικό περιστατικό όπου προφανώς συνέτρεξαν παθογένειες πολλών διαφορετικών διαστάσεων με μια τραγική κατάληξη δολοφονίας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε την απόδοση της Ελληνικής Αστυνομίας, τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και των δολοφονιών-γυναικοκτονιών.

Η ίδια Αστυνομία η οποία απέτυχε παταγωδώς στους Αγ. Αναργύρους είναι η ίδια Αστυνομία που έχει πάνω από 90% ποσοστό εξιχνίασης ανθρωποκτονιών, που 270 καταγγελίες από το panic button τις έχει χειριστεί επιτυχώς, που 1.400 καταγγελίες στο 15900 τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τις έχει χειριστεί επιτυχώς, που πολλές χιλιάδες καταγγελίες στα συμβουλευτικά κέντρα τις διαχειρίζεται. Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα και σε επίπεδο εκπαίδευσης, ναι, έχουν εκπαιδευτεί 17 χιλιάδες αστυνομικοί αλλά φαίνεται ότι η εκπαίδευση αυτή δεν ήταν επαρκής για όλους εκ του αποτελέσματος», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης. «Δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα της Αστυνομίας αυτό το τραγικό περιστατικό», πρόσθεσε ακόμη.

Ερωτηθείς αν ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της Αστυνομίας απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, είπε πως «το απάντησα ξεκάθαρα χθες στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ατομικές συμπεριφορές κρίνονται καθημερινά, αλλά το έργο ενός χαρτοφυλακίου, του υπουργού εν προκειμένω, κρίνεται και σε ένα βάθος χρόνου. Δεν είπε ποτέ ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης ούτε κανείς από εμάς ότι σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο, σε τρία χρόνια θα λυθούν τα πάντα. Έχουν γίνει βήματα, χρειάζονται περισσότερα».

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι συνολικές ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, σημείωσε πως «εντός των επόμενων ολίγων ημερών, το πολύ 10 ημερών, θα έχουμε και το σύνολο των υποψηφίων».

Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη, είπε ότι «η οποιαδήποτε υποψηφιότητα είναι αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργός ως προέδρου της ΝΔ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να προδικάσω θετικά ή αρνητικά την οποιαδήποτε εν δυνάμει υποψηφιότητα».