Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος έδωσε συνέχεια στη χθεσινή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του τομεάρχη διαφάνειας Παύλου Πολάκη, κατηγορώντας τον υπουργό για ασυνέπεια και έλλειψη σοβαρότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάδης για Πολάκη: "Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, ξεστομίζοντας ασύστολα ψέματα - Εύχεται να μην εγκριθεί η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων"


Βουλή: Νέα ένταση μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του προς τον υπουργό λέγοντας «εδώ χάνεις τον μπούσουλά σου… το πώς τα γυρίζει σαν ανεμοστρόβιλος καθημερινά… αν δεν κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα βάλουμε από τις δημόσιες επενδύσεις, αν αυτό είναι σοβαρότητα υπουργού, με συγχωρείτε», ενώ στηλίτευσε και τη στάση του να αποχωρήσει απο τη χθεσινή συνεδρίαση: «Νευριάζει κιόλας και σηκώνετε και φεύγει. Στον Ευαγγελισμό για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο μπήκε από την πίσω πόρτα. Όταν έχεις κοινωνικό πρόσημο, μπαίνεις από την μπροστινή πόρτα, όχι από την πίσω πόρτα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε τόσο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις χθεσινές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι «πότε πήγα από την πίσω πόρτα στον Ευαγγελισμό; Όλα όσα είπατε είναι εκτός πραγματικότητος. Πάμε σε όλα τα νοσοκομεία από την μπροστινή πόρτα. Στα κρυφά δεν έχω μπει ποτέ στο νοσοκομείο. Δεν το έχω καταδεχτεί, γιατί το θεωρώ απαξιωτικό… αλίμονο αν ο ελέγχων φοβάται να μπει σε ένα νοσοκομείο».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι έχει σταλεί επίσημο δελτίο, που πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί. «Ο κ. Πολάκης ήρθε και μας είπε ότι λέμε ψέματα γιατί δεν το βρήκε στο Δελτίο του Δεκεμβρίου του 2023… Είναι τρομακτικό για τη χώρα ότι ήταν αναπληρωτής υπουργός και χειρουργός», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.


"Η κυβέρνηση απεργάζεται τη διάλυση του δημοσίου ΕΣΥ"

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεργάζεται τη διάλυση του δημοσίου ΕΣΥ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον υπουργό μίλησε για δεξιά πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη που θέλει λιγότερο κοινωνικό κράτος. Τόνισε ότι «απεργάζεστε τη διάλυση του δημοσίου ΕΣΥ, ευνοώντας τον όλο και αυξανόμενο ιδιωτικό τομέα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη άξιο μνημονιακό υπουργό.

Επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, όταν έκανε παρατήρηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τις αναφορές του προς τον υπουργό όχι εν τη απουσία του, αλλά όταν είναι εδώ, με τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο να του απαντάει «δεν θα μου πείτε εσείς τι θα πω».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης αναφέρθηκε στις 400 με 500 χιλιάδες μη μισθωτών που στερούνται την ασφαλιστική ικανότητα λόγω μικρών ή μεγάλων οφειλών, ενώ για τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν το ΕΣΥ και με τις δύο τσέπες του παντελονιού τους.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βιβή ΔΑΓΚΑ στην τοποθέτησή της για το νομοσχεδιο υπογράμμισε ότι «ένα ακόμη βήμα για προσαρμογή δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες… δεν γίνεται να μιλάμε για πολιτική υγείας υπέρ του λαού και να συνυπάρχει αυτό με επιχειρηματική λειτουργία».

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.