Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ανέδειξε, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Ένα θέμα που -όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη- η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία δυστυχώς χωρίς σοβαρά αποτελέσματα.


ΣΥΡΙΖΑ: «Απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ακόμη στη θέση του»

Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωση του τόνισε ότι είναι «απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ακόμη στη θέση του». Η Κουμουνδούρου ανέφερε ακόμα ότι η «στάση αυτή των στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει αδιάψευστα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι "αριθμητικό", αλλά αφορά την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται».

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν πάντως ότι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος -για αυτό και απομάκρυνε χαμηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας- ενώ η κοινωνία έχει μείνει άναυδη από τα όσα συνέβησαν έξω από το αστυνομικό τμήμα.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η τοξικότητα με το να λοιδορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή επανέφερε, για μία ακόμη φορά, την πρότασή της για την αναγνώριση της γυναικοκτονίας, με την ελπίδα να υψωθεί ένα νομοθετικό ανάχωμα απέναντι στις συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές, οι οποίες φτάνουν, δυστυχώς, μέχρι τη δολοφονία. Δυστυχώς, αυτή είναι η μόνιμη συμπεριφορά της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση και "πρωταθλητισμό" το μπάζωμα της αλήθειας» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν είναι ένα ανθρώπινο λάθος ούτε εδώ - Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που δουλεύει λάθος»

Στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης λέγοντας ότι:

«Παρακολούθησα κι εγώ σοκαρισμένος, όπως όλες και όλοι, το ηχητικό από τη συνομιλία της Κυριακής Γρίβα που έμελλε να είναι η τελευταία.

Όταν ένας πολίτης βρίσκεται έξω από αστυνομικό τμήμα όπου δεν τον έχουν πάρει στα σοβαρά, μπροστά στον φύλακα που δεν αντιδρά, έχοντας στο αυτί του την άμεση δράση που κωλυσιεργεί, και δολοφονείται, τότε κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στην ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Και δυστυχώς δεν είναι ένα "ανθρώπινο λάθος" ούτε εδώ. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που δουλεύει λάθος.

"Το περιπολικό δεν είναι ταξί", όμως πρέπει να ξαναγίνει εκείνο το μέσο που έρχεται ακαριαία όταν ένας πολίτης βρίσκεται σε κίνδυνο. Διότι ο πολίτης που βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν έχει χρόνο για τηλεφωνικές "αιτήσεις" και γραφειοκρατική μεταχείριση. Ασφάλεια με ενσυναίσθηση. Αυτό χρειάζεται η χώρα μας».


Όλγα Γεροβασίλη: «Καλώ την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο»

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωση της για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ., που ιδρύθηκαν επί θητείας μου, με το π.δ. 37/2019 και τα οποία η ΝΔ εγκαινίασε επικοινωνιακά 3-4 φορές δεν αρκούν, ως έχουν. Καλώ την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο: λειτουργία των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατάλληλη στελέχωση, όπως προβλέπεται, δυνατότητα αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής καταχώρισης καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως "on-line", συνεχής εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού,προτυποποιήση των σηματικών αναφορών, ώστε τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ορθά και ενιαία και κυρίως άμεσα».