Στην Αθήνα βρέθηκαν οι κορυφαίοι CEOs πολυεθνικών βιοφαρμακευτικών εταιρειών και εκπρόσωποι από πέντε διεθνείς συνδέσμους φαρμακευτικών βιομηχανιών, που πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η στήριξη της καινοτομίας στο επίπεδο του φαρμάκου που αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας στο Μαξίμου: "Η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία"
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0aomn6w3521)


Μητσοτάκης στους επικεφαλής της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας: "Η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία"

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, «τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών, γιατί για την κυβέρνησή μας και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στην προτεραιότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των ηγεσιών της ΕΕ ενόψει του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, να επισημαίνει με τη σειρά του ότι «η φωνή της Ελλάδας ίσως στο παρελθόν να μην τύγχανε σεβασμού. Πλέον, όμως, είναι μία από τις φωνές που τυγχάνουν του μεγαλύτερου σεβασμού και της εκτίμησης. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όλων όσων πέτυχε η χώρα, βγαίνοντας από τη σκοτεινή περίοδο της χρηματοοικονομικής ύφεσης», καταδεικνύοντας έτσι τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Χάνουμε ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου. Σαφώς θα πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα βάλουν στην προμετωπίδα της ατζέντας τα ζητήματα αυτά», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δίνει έμφαση στο πώς μπορεί να στηρίξει την καινοτομία στη χώρα.

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα, αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


"Μπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης"

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξήγησε ότι «ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί στηρίζει την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία από τις χώρες που έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για την προώθηση της καινοτομίας και με την παρουσία μας δηλώνουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε και πόσο θέλουμε να συνεργαστούμε». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι καταλαβαίνουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καθώς «αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας».

Ο κ. Μπουρλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις φιλικές προς την καινοτομία πολιτικές και στην προστασία της πνευματικής περιουσίας: «Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις επενδύσεις, εφόσον γίνουν, να αισθανθεί (ο επενδυτής) ότι αυτή η άυλη περιουσία τυγχάνει προστασίας».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «μπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης», διότι καταγράφονται αλματώδεις εξελίξεις στην τεχνολογία και στη βιοτεχνολογία και αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες την επόμενη δεκαετία.

«Πάνω από 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι εδώ παρούσες. Αυτή τη στιγμή, η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 3 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 2 δισ.», κατέληξε ο κ. Μπουρλά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή